Сдружение "Книгини" организира среща с жителите на село Челопек в

...
Сдружение "Книгини" организира среща с жителите на село Челопек в
Коментари Харесай

Челопек става първото Село на книгата

Сдружение "Книгини " провежда среща с жителите на село Челопек в община Враца, с цел да им показа своята задача. Срещата е на 6 април от 10,00 часа в салона на локалното читалище и на нея екипът от Враца ще даде опция на присъстващите да се срещнат с концепциите за развиване на обитаемото място. Ще слагат и началото на акцията, носеща името "РециКНИГИрай ", която цели събирането на непотребни за притежателите книги и списания, на които ще бъде вдъхнат "втори живот ".
Сдружение "Книгини " е учредено преди месец, само че концепцията е от няколко години. Екипът на сдружението е от три дами - Първолета Николова, Диана Йорданова и Мария Дончева.
"Преди 4 години бяхме завладени от концепцията на градовете и селата на книгата, чиято цел е да съживят локалната стопанска система и да вдъхнат нов живот на изоставени здания, посредством остарели и употребявани антикварни книги, както и реализиране на съпътстващи действия като книговезане, краснопис и други. Към момента част от градовете и селата на книгата са с историческа значителност. Последната една година ние трите- Първолета, Мария и Диана, проучихме изискванията за кандидатстване и асортимент на обитаемото място, което е в благозвучие с критериите на Международната организация на градовете на книгата ", описа по какъв начин се е зародила концепцията Мария Дончева.
Така стигат до село Челопек, което да стане първото село на книгата и то в Северозападна България. И вземат решение да развиват активността си с локалните хора, които са дейна общественост. Селото има и историческа значителност, което също е значим аршин.
"Това е концепцията, която желаеме да обсъдим. Заедно да разгледаме всичко, да забележим какви са изискванията, да забележим какво можем да създадем взаимно, да наредим взаимните начинания и да поемем пътя, който би трябвало да следваме, според и условията на интернационалната организация ", добави Първолета Николова.
На срещата в село Челопек екипът на сдружението ще показа и своята акция за повторна приложимост на остарели книги.
''Това, което ни накара да създадем акцията "РециКНИГИрай " е фактът, че желаем да вдъхнем втори живот на остарели книги, списания. За доста от нас книгите, които сме прочели преди време, престават да бъдат забавни и по тази причина желаем да подсигурим новия им живот ", описа за акцията Диана Йорданова.
Съботната среща ще приключи със засаждане на застрашения от изгубване Атласки кедър.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР