Сдружение Градски транспорт и инфраструктура организира откриване на градската железница

...
Сдружение Градски транспорт и инфраструктура организира откриване на градската железница
Коментари Харесай

Първа стъпка към истинската интеграция на железницата в градския транспорт на София

Сдружение " Градски превоз и инфраструктура " провежда разкриване на градската железница на София. То ще се състои през днешния ден, 9 декември, от 13:15 часа на гара Банкя. Това е часът, в който ще дойде първият пладнешки трен на градската железница, тръгващ от гара Казичене в 12:05 часа, прецизира БГНЕС.
Това ще е един непредвиден подарък за жителите на столицата преди Коледа, настояват уредниците. От 9 декември потеглят първите по рода си влакове на БДЖ, които ще пресичат града, без да се постанова пасажерите да се прекачват на Централна гара, с цел да стигнат - да вземем за пример, от Божурище до Подуене и назад. На пръв взор смяната не буди някакви специфични упования – жп линията и до този миг е съществувала, а предвид на хроничните проблеми на БДЖ по обезпечаването на преносим състав болшинството пътуващи нормално просто се радват, в случай че съумеят да се качат на някакъв трен и той не ги изостави някъде.
Началото на тази самодейност е сложено от съдружие " Градски превоз и инфраструктура ", като продължение на приключения интернационален план Rail4SEE. В него Столична община и " БДЖ - Пътнически транспорти " ЕООД поемат задължения за консолидиране на железниците в градския превоз още през 2014 година
Концепцията за включване на влаковете в системата на градския превоз е необятно публикувана по света. У нас първи опит в тази тенденция се прави в края на 80-те години на ХХ век, само че той по този начин и не трябва общопризнат за сполучлив, надлежно е прекратен малко след започването му. Нарастващото търсене на транспорти в града през последните години, води най-много до растеж на моторизацията и тапите, като най-често изтъкваната мярка за битка с тях е строителството на метрото. Изграждането му в гъсто обитаемоте елементи на София е обосновано стопански, само че в отдалечените квартали, както и при междуселищни транспорти то става неефективно. Точно тук построената железопътна мрежа се оказва най-удачна, като плануваните връзки сред нея и метрото са от основополагащо значение за сполучливото допълнение на двете системи. Липсата на финансови разноски (както строителни, по този начин и времеви) обуславят опцията за провеждането на чисто организационни ограничения, които да подобрят това допълнение сред градския превоз и влаковете. Подобно е и осъщественото сред Банкя и Казичене. При него съществуващи влакове от вътрешността на страната, движили се до неотдавна до Централна гара София, се удължават до Банкя, създавайки нова услуга на територията на Столична община. В съответния случай, удължените влакове са по направленията от Копривщица, Септември и Пловдив. Общо 5 чифта влакове ще се движат от новото разписание сред Банкя и Казичене – два утринни, един пладнешки и два следобедни.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР