Сделките за продажби на апартаменти в Манхатън са се сринали

...
Сделките за продажби на апартаменти в Манхатън са се сринали
Коментари Харесай

Имотните сделки в Манхатън се сринаха с една трета през юни

Сделките за продажби на жилища в Манхатън са се сринали с близо една трета през юни, на фона на охлаждането на имотния пазар, опасенията от криза и намаляващото предложение на жилища, написа CNBC.

Пазарът на парцели в Ню Йорк претърпя същински взрив напролет с рекордно високи цени и мощни продажби.

Средната продажна цена за второто тримесечие на жилищата в Голямата ябълка се увеличи до рекордните 1.25 милиона $, по данни на имотните компании Miller Samuel и Douglas Elliman.

Броят на продажбите в Манхатън за второто тримесечие - над 3800, беше най-високия след жилищния взрив през 2007 година

Но множеството от тези покупко-продажби са контрактувани при започване на годината. Според брокерите на недвижими парцели, пазарът в Манхатън внезапно се е свил през юни, защото акциите и криптовалутите означиха спад, лихвените проценти се покачиха, а икономистите започнаха да разискват евентуалната идна криза.

Договорите за продажба на кооперации и жилища в Манхатън са паднали с 30% през тримесечието, спрямо юни 2021 година

„ През второто тримесечие това закъснение се форсира. Подписаните контракти са по-малко, наддаванията от страна на купувачите също са по-слаби, усилват се отстъпките в цените и последователно нарастват запасите от непродадени жилища.

Постепенното закъснение на продажбите се демонстрира във всички квартали и ценови сегменти в целия град “, написа в собствен разбор президентът на Coldwell Banker Фредерик Варбург Питърс.

Спадът на Манхатън е изключително неочакван, като се има поради, че пазарът там нормално е ориентиран към по-богатите купувачи, които са по-малко подвластни от ипотеките и растящите лихви. През второто тримесечие 53% от всички покупки на жилища в Манхатън са били с налични средства, а не на заем.

Във високия клас този дял е още по-висок – 99.6% от покупките на парцели с цена от над 4 милиона $ са били със лични средства, съгласно основния изпълнителен шеф на Miller Samuel Джонатан Милър.

Брокерите споделят, че по-богатите купувачи в Манхатън са уплашени от спадовете на фондовия пазар и загубите на криптоиндустрията, в сравнение с от по-високите лихви по ипотечните заеми. Към това се прибавят и продължаващите опасения по отношение на престъпността и високите налози в Ню Йорк.

„ Това е пазар в преход. В момента купувачите са на "шофьорското място ". Просто има доста неустановеност и по-слаба убеденост “, счита Бес Фрийдман, която е основен изпълнителен шеф на Brown Harris Stevens.

Цените на парцелите в Манхатън обаче към момента не са почнали да падат, макар по-малкото покупко-продажби. Но брокерите споделят, че визитите на огледи и множеството предложения съвсем са се изпарили.

Наред с купувачите, обезпокоени от разтърсванията на финансовите пазари, служащите и ръководителите в региона на технологиите и рисковия капитал в Манхатън също се отдръпват от недвижимите парцели, страхувайки се от съкращения и увеличение на разноските.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР