Сделките с имоти в Пловдив през второто тримесечие са 4175

...
Сделките с имоти в Пловдив през второто тримесечие са 4175
Коментари Харесай

Отлив от имотния пазар ли? Над 4000 нови сделки в Пловдив, от тях всяка трета е с ипотека

Сделките с парцели в Пловдив през второто тримесечие са 4175 и бележат растеж от 29% по отношение на интервала януари - март, обратно на апокалиптичните прогнози за пазара на недвижимо имущество. Точно с 935 по-малко са били сделките, вписани в Агенция по вписванията в Пловдив, през първото тримесечие на 2023 година. 
Прочетете още
Спад обаче въпреки всичко се следи и той е на база покупко-продажбите, подписани през същия интервал на 2022 година. За месеците април, май и юни предходната година са осъществени 5079 сделки на парцели в Пловдив или с 904 по-малко , в сравнение с през тази година. 

Причина за отлива на годишна база не просто не е банково кредитиране, а тъкмо противоположното. Всяка трета продажба в Пловдив е била с ипотека, сочат данните за второто тримесечие на 2023 година. Общо учредените ипотеки са 1328 , от които 219 са законните ипотеки, а 1109 договорните. Статистиката демонстрира още, че чистият брой на покупко-продажбите, в които парцела е заложен против банков заем, е най-голям по отношение на началото на 2022 година.

Или казано по-просто - има рекорден взрив на ипотеките в Пловдив , макар намаляването на броя подписани покупко-продажби по отношение на предходната година. Това значи, че все по-малко хора купуват с персонални средства . Тенденцията идва на фона на непрекъснатите предизвестия за повишаване на лихвите, което обаче явно не отхвърля хората от тегленето на нови огромни ипотечни заеми. 

Прави усещане, че заличените ипотеки доста понижават, като за тримесечие са едвам 629 , до момента в който през 2022 година на тримесечие са били заличавани приблизително сред 800-830 заеми

Данните за второто тримесечие на годината подреждат Пловдив на второ място по брой покупко-продажби с парцели, като отличник е София град с осъществени 8615 сделки, от които повече от половината - 4628 са с ипотека. С банкови заеми купуват парцели и във Варна, където осъществените покупко-продажби са 3792, я от тях 1213 със заем. 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР