Сделката за закупуване на британския производител на чипове Arm от

...
Сделката за закупуване на британския производител на чипове Arm от
Коментари Харесай

Пропадна сделката за закупуване на Arm от Nvidia

Сделката за закупуване на английския производител на чипове Arm от Nvidia пропадна, откакто регулатори в Съединени американски щати, Европейски Съюз и Англия показаха опасения по отношение на резултата ѝ върху конкуренцията в софтуерния бранш, оповестява Financial Times. Arm лицензира своите технологии на други компании като Qualcomm и Microsoft, които също показаха своето противоречие по отношение на придобиването. Nvidia се е отказала от договорката след съвещание на управителния съвет, извършено в понеделник, декларират осведомени с полемиката.

Сделката сред Nvidia и японския конгломерат SoftBank, притежател на Arm, беше оповестена през септември 2020 година и нейната стойност зависеше от цената на акциите на Nvidia, като в началото беше към 40 милиарда $. Според изискванията на договорката японската компания е щяла да получи 12 милиарда $ в брой и сред 6.7%-8.1% от акциите на Nvidia. С покачването на цената на акциите на производителя на чипове през ноември предходната година цената на покупката доближава до върховата си стойност от 87 милиарда Вчера тя е било към 60 милиарда $.

SoftBank и Nvidia декларират, че са се съгласили да се откажат от закупуването заради " обилни регулаторни провокации, които попречват реализирането на договорката, макар добросъвестните старания на страните ".

Провалът на договорката докара до промени в управлението на Arm, като досегашният изпълнителен шеф Саймън Сегарс ще бъде сменен от Рене Хаас, началник на отдела за интелектуална благосъстоятелност на компанията. Заради развалянето на договорката SoftBank ще получи наказателна клауза до 1.25 милиарда $ и декларира, че ще се стреми към първично обществено предложение на Arm преди края на идната фискална година през март 2023 година Според източници, близки до SoftBank, компанията избира да листне Arm на борсата в Ню Йорк, а не в Лондон, защото пазарите в Съединени американски щати оферират по-високи оценки на софтуерните акции.
Реклама Финансови усложнения наSoftBank
Провалът на договорката е спънка пред японския конгломерат да набере средства в миг, когато цялостното му портфолио е под напън, разяснява Reuters. Според последните доклади на SoftBank компанията е имала доходи от едвам 29 милиарда йени (250 млн. долара) за тримесечието, завършващо през декември, спрямо 1.17 трлн. йени (10 милиарда долара) за същия интервал през миналата година. Акциите на SoftBank се намалиха с 0.9% във вторник до 5302 йени.

Японския конгломерат има дял в китайската платформа за електронна търговия Alibaba, чиито акции са изгубили близо 2/3 от цената си след техния пик през октомври 2020 година на фона на регулаторните ограничения в Китай. Акциите на Alibaba в Хонконг регистрират спад във вторник от 2.5%, след намаляване от 6% в Съединени американски щати в понеделник. Регулаторните рестрикции в Китай също по този начин се отразяват на доста от фирмите, финансирани от SoftBank Vision Fund.

Кърк Будри, софтуерен анализатор в Redex Holdings в Токио, декларира, че " огромният въпрос " е " дали SoftBank може да набере средствата, които се е надявала да получи от Nvidia " посредством първичното обществено предложение. Той прибавя, че главният проблем е резултатът върху противоположното изкупуване на акции, " защото продажбата на Arm изглеждаше като главният източник на нови средства ".
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Технологии
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР