Сделката за придобиването на телевизионния разпространител Булсатком“ на Спас Русев

...
Сделката за придобиването на телевизионния разпространител Булсатком“ на Спас Русев
Коментари Харесай

Виваком окончателно придоби Булсатком от Спас Русев

Сделката за придобиването на телевизионния пропагандатор „ Булсатком “ на Спас Русев от страна на телекома „ Виваком “ е дефинитивно приключена. Това стана ясно от известие на United Group - компанията притежател на " Виваком ".

Новината идва, откакто преди дни Комисия за защита на конкуренцията (КЗК), която от дълго време е с изминал мандат, разгласи, че е разрешила придобиването. Това се случи на фона на спор за активността на антимонополния орган и опасения, че договорката за „ Булсатком “ ще даде огромно пазарно преимущество на " Виваком ". Заради договорката съпредседателят на „ Продължаваме промяната – Демократична България “ Кирил Петков прикани за бърза промяна на състава на Комисия за защита на конкуренцията.

„ Щастливи сме от завършването на придобиването на Булсатком. Тази стъпка ще ни разреши да подтикваме по-нататъшния напредък на този значим пазар и ще разреши ускорение на нововъведенията в района “, сподели изпълнителната директорка на United Group Виткория Боклаг .

„ Булсатком “ е един от най-големите телевизионни разпространители в страната. Дружеството беше добито от Спас Русев през 2022 година Няколко месеца по-късно стана ясно, че договорката е била финансирана с заем в размер на 127 млн. евро, който той е взел от „ Виваком “ на United Group.

През 2020 година пък. „ Виваком “ е комерсиалното наименование на БТК, която беше част от активите на банкрутиралата Корпоративна комерсиална банка (КТБ).

По-късно и вестник " Телеграф ", свързван в предишното със глобения за корупция от Съединени американски щати и Англия народен представител от Движение за права и свободи Делян Пеевски .

Сделката сред Русев и „ Виваком “ за „ Булсатком “ беше позволена от Комисия за защита на конкуренцията макар възраженията от страна другите два телекома – A1 и Йетел. Двете компании дефинираха договорката като " неприемливо арогантна и в прорез с разпоредбите за лоялна конкуренция “ и недоволстваха, че по този метод съгласно тях „ Виваком “ ще получи надзор над 60% от националния пазар за разпространяване на телевизия.

Според регулатора Комисия за защита на конкуренцията обаче със договорката за „ Булсатком “ „ Виваком “ ще получи „ единствено “ 40% от пазара.

За проблеми в решенията на Комисия за защита на конкуренцията или поради липса на такива се приказва от десетилетие. Подобни случаи са възбраната за придобиването на Нова броудкастинг груп от страна на Петр Келнер и последвалото позволение за същата договорка,.

Подобни бяха и случаите със спряната договорка за придобиването на ЧЕЗ от „ Инерком “ на Гинка Върбакова , поглъщането на водача на пазара в строителството „ Водстрой 98 “ , свързван с Делян Пеевски, от третата най-голяма компания на същия пазар –, сагата с придобиването на оръжейния цех от ЕМКО на Емилиян Гебрев и други.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР