Сделката за изтребителите F-16 Бюджет и финансиДоговорът за новите F-16

...
Сделката за изтребителите F-16 Бюджет и финансиДоговорът за новите F-16
Коментари Харесай

Парламентът одобри покупката на още 8 американски изтребителя

Сделката за изтребителите F-16 Бюджет и финансиДоговорът за новите F-16 към този момент е в парламентаБюджет и финансиБългария най-сетне открива сметка във Федералния запас на Съединени американски щати
След три часа диспути Народното събрание утвърди по едно и също време на две четения ратификацията на контракта за покупка на още 8 нови изтребителя F-16C/D Block 70. Одобреният през днешния ден контракт включва боеприпаси, средства за образование, средства за поддръжка, аварийни елементи, първична поддръжка. " За " модернизирането на българската войска гласоподаваха 151 народни представители, 42 бяха „ срещу “ а осем се въздържаха.

Очаквано срещу решението гласоподаваха Българска социалистическа партия и " Възраждане ". Заедно с тях обаче гласоподава и съпредседателят на " Продължаваме промяната " и някогашен финансов министър Асен Василев. Други 7 от неговата партия се въздържаха, само че пък болшинство от 33 индивида от групировката бяха " за " договорката с американците.



От трибуната Василев изясни, че гласоподава " срещу ", защото нищо от първата партида самолети още не е пристигнало, а в новия контракт не са заложени клаузи, които да пазят България.

Имаше уговорка, устно контрактувана, само че не беше включена в писмото, която уговорка гарантираше, че ние няма да създадем огромното заплащане, планувано за края на 2025 и началото на 2026 година, преди да сме получили първата осмица. Ако я имаше в този контракт, щях да гласоподавам за ", сподели Василев, обяснявайки по какъв начин се е движел процеса, когато той беше вицепремиер и по какъв начин се движи при служебното държавно управление.

Това е повода за какво гласоподавам " срещу ", а не тъй като не ни трябват самолетите ", приключи депутатът от Политическа партия.

Това е вторият стадий от плана на Военновъздушните сили за придобиване на нов вид военен аероплан. Той ще коства на България 1.3 милиарда $, като в това число не влизат Данък добавена стойност, мита и транспортни разноски, които също са за сметка на България.

За разлика от договорката за първите 8 американски бойни самолета, в този момент страната ще превежда парите на Lockheed Martin на части в интервал от 10 години, като най-голямата вноска ще бъде през 2026 година Разпределението на заплащанията по години е препоръчано от държавното управление на Съединени американски щати, само че се позволява изменението му през годините, при смяна на съответен контракт по реда на Закона за интернационалните контракти на Република България и/или в съгласие с Министерството на финансите.

Междуправителствените контракти по Програма FMS на Съединени американски щати не плануват клаузи, позволяващи на купувача да търси обезщетение за настъпили вреди и пропуснати изгоди. Когато обезпечава доставки за купувача, Департаментът по защита на Съединени американски щати ще употребява същите договорни клаузи, същата договорна администрация и същите процедури за качество и инспекции, които би употребило при обезпечаване на доставки за себе си. Заедно с това страните се съгласяват да позволяват всяко различие чрез съвещания сред двете държавни управления. 

Предвид нуждата от гарантиране на конфиденциалност договорите няма да се обнародват.

Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни. За вести, свързани с екологично, обществено и корпоративно ръководство (ESG), посетете профилирания уебсайт ESGnews.bg.
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетинПоследниНай-четениПолитика 56 Парламентът утвърди покупката на още 8 американски изтребителя Екология 52 Greenliner – „ зелените “ полети, които могат да трансформират авиацията Компании 120 Twitter пуска услугата „ Потвърдено “ с три типа тикчета Крипто 208 Binance сътвори фонд за избавление на криптоиндустрията Крипто 11486 Биткойн дълбае дъното, а криптопазарът изтри $1.4 трилиона Любопитно 7576 Незабравимо жп странствуване: Една нощ с експреса Истанбул – София Бюджет и финанси 6184 Социалната комисия одобри пенсиите да се подвигат по ново „ швейцарско предписание “ Компании 5866 Компанията майка на Vivacom получи ESG премия за зелената си тактика Всички новиниОще от ПолитикаВиж всичкиИ Транспортна комисия утвърди ограничението на инхауса

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР