Сделката за доставка на руски зенитни ракетни системи С-400 на

...
Сделката за доставка на руски зенитни ракетни системи С-400 на
Коментари Харесай

Сергей Лавров: Русия и Индия изпълняват сделката за С-400, ще договарят зона за свободна търговия

Сделката за доставка на съветски зенитни ракетни системи С-400 на Индия се извършва по проект - макар опитите на Съединени американски щати да разстроят съдействието сред Москва и Делхи в тази сфера. Това съобщи през днешния ден външният министър на Русия след договаряния с индийския си сътрудник Субрахманям Джайшанкар и руско-индийски съвещания във формат "2+2 " на отбранителните и на външните министри от двете страни, съобщи ТАСС, представена от Българска телеграфна агенция.

Сделката за С-400 има освен алегорично, само че и доста огромно практическо значение за подсигуряване на отбранителния капацитет на Индия, уточни Лавров. Според него обаче Съединени американски щати се стремят да натрапят на Индия оръжия американско произвеждане и личните си показа за развиването на района.

Индия и Евразийският стопански съюз завършиха предварителните експертни съвещания по основаването на зона за свободна търговия (ЗСТ) и при започване на 2022 година ще стартират договаряния за подписване на съответното съглашение, осведоми Лавров.

Евразийският стопански съюз, включващ с изключение на Русия също Армения, Беларус, Казахстан и Киргизстан, към този момент има спогодби за ЗСТ с Виетнам и Сингапур, също и краткотрайно съглашение с Иран. Преговори за ЗСТ се водят с Египет и Израел.

Русия и Индия имат съответни проекти за съдействие в нуклеарната енергетика, означи Лавров. Двамата с Джайшанкар са разискали по думите му и културните връзка сред двете страни, научния продан, съдействието в образованието.

По време на консултациите съветската делегация описа на индийските участници по какъв начин работи разширената "тройка " за Афганистан - Русия, Китай, Съединени американски щати плюс Пакистан, добави първият посланик на Москва. "От наша позиция са налице всички учредения да се включат в активността на тази конструкция също по този начин Индия и Иран ", сподели Лавров.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР