Сделката за ЧЕЗ по никакъв начин няма да е причина

...
Сделката за ЧЕЗ по никакъв начин няма да е причина
Коментари Харесай

КЕВР: Няма да има поскъпване на тока заради сделката за ЧЕЗ


Сделката за ЧЕЗ по никакъв метод няма да е причина за повишение на цената на тока. Това съобщи пред БНР ръководителят на Комисията за енергийно и водно контролиране Иван Иванов.

„ Сключването на такава договорка, без значение кой е купувачът, по никакъв метод не влия върху цената на електрическата енергия. Тя се дефинира по ясна методика. В случая няма никакъв ценообразуващ детайл, обвързван с прекачване на акции. В ценообразуващите детайли ние по никакъв метод няма да включим нито обслужването на заема на привлечения капитал, нито заплащането на лихвите по него. Това е работа на съответния притежател. Няма никакви учредения и терзания за повишение на цените. Крайно време е тази нервност да бъде прекъсната ”, съобщи Иванов.

Прехвърляне на акции от ЧЕЗ към „ Инерком “ не може да бъде проверявано от Комисията за енергийно и водно контролиране, преди завършването на договорката, акцентира още Иванов. Контролът преди подписване на договорката би трябвало да се реализира по параметри, които не са в пълномощията на КЕРВ, безапелационен бе той и изясни какви са опциите на ръководената от него комисия.

„ Ние се произнасяме в два категорично написани случая. Когато се прави предписание с имущество, с което се реализира лицензионна активност на едно енергийно сдружение. Няма сходна догадка, тъй като имуществото на лицензираните сдружения ЧЕЗ „ Електро “ – България и ЧЕЗ „ Разпределение “ - България остава в целокупност. Вторият случай, в който може да се произнесем, е когато се правят други покупко-продажби – те са категорично изброени, 4 на брой, в член 92 от Наредбата, само че единствено в случаи, когато договорката се реализира от лицензиант, а лицензиантите са ЧЕЗ „ Електро “ и ЧЕЗ „ Разпределение “. При това, с цел да се произнесе Комисията, би трябвало да постъпи, според процедурата, заявление от тези сдружения и ние в едномесечен период се произнасяме. Няма подозрение, че в случай че след завършване на договорката в един предстоящ миг сходно заявление постъпи в КЕВР, ние ще се произнесем, с цел да защитим публичния интерес ”, изясни ръководителят на КЕВР.

Според Иванов КЕВР се включва в този скандал по две аргументи – или непознаване на закона, или търсене на нужния виновник. Той е безапелационен, че регулаторът си извършва прецизно отговорностите. В поддръжка на изказванието си той уточни: "В последните 3 години към 13 млн. лева са глобите, които КЕРВ е наложила на трите разпределителни дружества".

Относно измененията по отношение на разширение на пълномощията на КЕВР, готвени от Обединените патриоти, Иванов разяснява: „ Приемането единствено на този текст не го прави работещ. Към него би трябвало наложително да има текстове, които да разпишат критериите, по които ние се произнасяме, рамката на нашето изговаряне, с цел да не бъде то субективно. Трябва да се разпише доста ясно какви са отговорностите на другите служби. За да може ние да бъдем финално произнасящата се институция преди сключване на договорката, би трябвало да разполагаме с информация от всички служби, които могат да бъдат потребни за изясняване на обстановката. Само в този текст – това е преяждане с власт на регулатора. Аз желая да вардя престижа му във функционалностите, които са му заложени по закон “. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР