Сделката за ЧЕЗ не е причина за повишаване на цената

...
Сделката за ЧЕЗ не е причина за повишаване на цената
Коментари Харесай

Сделката за ЧЕЗ не води до поскъпване на тока, уверява КЕВР

Сделката за ЧЕЗ не е причина за повишение на цената на тока. " Сключването на такава договорка, без значение кой е купувачът, по никакъв метод не влия върху цената на електрическата енергия . Тя се дефинира по ясна методика ", увери пред БНР ръководителят на Комисията за енергийно и водно контролиране Иван Иванов.

" В ценообразуващите детайли ние по никакъв метод няма да включим нито обслужването на заема на привлечения капитал, нито заплащането на лихвите по него. Това е работа на съответния притежател. Няма никакви учредения и терзания за повишение на цените. Крайно време е тази нервност да бъде прекъсната ", добави Иванов.

Той посочи, че прекачване на акции от ЧЕЗ към " Инерком " не може да бъде проверявано от Комисията за енергийно и водно контролиране , преди завършването на договорката, а контролът преди подписване на договорката би трябвало да се реализира по параметри, които не са в пълномощията на КЕВР.

" Ние се произнасяме в два категорично написани случая . Когато се прави предписание с имущество, с което се реализира лицензионна активност на едно енергийно сдружение. Няма сходна догадка, тъй като имуществото на лицензираните сдружения ЧЕЗ " Електро " - България и ЧЕЗ " Разпределение " - България остава в целокупност ", изясни Иван Иванов.

 Манолова желае КЕВР да си свърши работата за ЧЕЗ
Манолова желае КЕВР да си свърши работата за ЧЕЗ

Сделката е осъществена непрозрачно съгласно омбудсмана

Председателят на КЕВР добави, че " вторият случай , в който може да се произнесем, е когато се правят други покупко-продажби - те са категорично изброени, 4 на брой, в член 92 от Наредбата, само че единствено в случаи, когато договорката се реализира от лицензиант, а лицензиантите са ЧЕЗ " Електро " и ЧЕЗ " Разпределение " . При това, с цел да се произнесе Комисията, би трябвало да постъпи, според процедурата, заявление от тези сдружения и ние в едномесечен период се произнасяме. Няма подозрение, че в случай че след завършване на договорката в един предстоящ миг сходно заявление постъпи в КЕВР, ние ще се произнесем, с цел да защитим публичния интерес ".

Иванов смята, че КЕВР се включва в този скандал по две аргументи - или непознаване на закона, или търсене на нужния виновник и регулаторът си извършва прецизно отговорностите. " В последните 3 години към 13 млн. лева са глобите, които КЕВР е наложила на трите разпределителни сдружения ", изясни той.

 Патриотите със законодателни промени за КЕВР
Патриотите със законодателни промени за КЕВР

Да утвърждава всички покупко-продажби по предписание с дялове и акции на търговски сдружения

Във връзка с измененията за разширение на пълномощията на КЕВР, предлагани от Обединените патриоти, Иванов смята, че " приемането единствено на този текст не го прави работещ . Към него би трябвало наложително да има текстове, които да разпишат критериите, по които ние се произнасяме, рамката на нашето изговаряне, с цел да не бъде то субективно. Трябва да се разпише доста ясно какви са отговорностите на другите служби ".

" За да може ние да бъдем финално произнасящата се институция преди сключване на договорката, би трябвало да разполагаме с информация от всички служби, които могат да бъдат потребни за изясняване на обстановката. Само в този текст - това е преяждане с власт на регулатора . Аз желая да вардя престижа му във функционалностите, които са му заложени по закон ", разяснява ръководителят на КЕВР.

 Сделката за ЧЕЗ може да се приключи с няколко позвънявания от
Сделката за ЧЕЗ може да се приключи с няколко позвънявания от " Дондуков " 1

Това разгласи някогашният вицепремиер Николай Василев
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР