Сделката за ЧЕЗ е между две компании, съобразно чешкото законодателство

...
Сделката за ЧЕЗ е между две компании, съобразно чешкото законодателство
Коментари Харесай

Експерт: Новият собственик на ЧЕЗ може да получи стотици милиони

Сделката за ЧЕЗ е сред две компании, съгласно чешкото законодателство и българската страна на пръв взор няма нищо общо с нея, разяснява енергийният специалист Иван Хиновски пред bTV.

Изникват обаче няколко въпроса, акцентира Хиновски. Например за какво за покупател е определена компания, учредена на преди 9 месеца.

Бойко Борисов изиска ДАНС и Национална агенция за приходите да ревизират договорката за ЧЕЗ

Собственикът на „ Енерго-Про” оспорва продажбата на ЧЕЗ

Делян Добрев: Помислих продажбата на ЧЕЗ за подправена вест

Според Хиновски това сдружение би трябвало да покаже потенциал, че може да ръководи и да развива мрежата на ЧЕЗ. Тя е основна за националната сигурност на страната, тъй като с изключение на 40% от семействата в България зарежда с електрическа енергия и главните държавни институции в София. При липса на потенциал Комисията за водно и енергийно контролиране може да откаже прехвърлянето на лиценза, акциите и активите.

Друг основен миг е финансирането на покупката. ЧЕЗ води дело против българската страна в Международния център за споразумяване на капиталови разногласия. Арбитражният съд се намира във Вашингтон, Съединени американски щати. Според чешките медии цената на желае е към 300 млн. евро.

Ако ЧЕЗ завоюва делото, което е доста евентуално, то новият му притежател ще получи тази сума, показва Хиновски.

Освен това по данни на медиите в Чехия, чешката страна, която има мажоритарния дял в ЧЕЗ, ще финансира договорката за продажбата българските активи на компанията със заем от 4,5 милиарда крони (350 млн. лева.).

Предполагаемата сума, която ще заплати купувачът е към 320 млн. евро (623 млн. лева.)

„ Не мога да ви кажа, дали някой български политик или министър, не е влезнал в договаряния с ЧЕЗ и не са създали някаква скица сред компанията и наши предприемачи. Но това също е възможно”, акцентира Хиновски. „ Смятам, че тази договорка, по метода, по който се развива, никой не може да я спре. Обмисли са доста добре плащането”.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР