Сделката за активите на ЧЕЗ води към обществено и политическо

...
Сделката за активите на ЧЕЗ води към обществено и политическо
Коментари Харесай

Борис Попиванов: Сделката за ЧЕЗ може да послужи като прецедент за европейска намеса

Сделката за активите на ЧЕЗ води към публично и политическо разтърсване, съизмеримо с ратификацията на Истанбулската спогодба. Това сподели за предаването „ 12+3 “ по „ Хоризонт “ политологът Борис Попиванов , който означи че това не е единствената огромна договорка, която буди неразбиране.  

Струва ми се, че в българското общество има съмнението, че една огромна част от едрите покупко-продажби в българската стопанска система се случват по някакъв подобен метод, който не им наподобява изключително транспарантен, изключително почтен и не знаят кой стои зад тях. Подготовката, изискванията и предпоставките за по-силна социална реакция несъмнено са налице. Смея да настоявам, че тук имаше неточност на ръководещите,  ще прекомерно рано изпратиха в оставка енергийния министър Теменужка Петкова - нямаше време абсурдът да се развихри повече и нейната оставка да бъде като по-убедителна отстъпка пред публичното мнение, както би могло, в случай че беше поискана през днешния ден или на следващия ден. От момента, в който я изхвърлиха, упованията, че занапред ще има други изхвърлени зад борда, различен баласт, се покачиха.

Правителството и министър-председателят губят медиен комфорт в  тази обстановка, означи Попиванов и  добави, че в медиите е почнало „ огромно рухване на табута “ с наименуване на огромни фигури в политиката и бизнеса.

Опонентите на договорката с ЧЕЗ, които мислят, че може би има нещо неправилно в нея, също не се свенят да показват имена и това ни слага в една по-различна социална обстановка. Това не е просто каквото и да било договорка  за закупуване на домати или нещо без което можем да минем. Това е обвързвано с доставката за електричество на над 1/3 от страната и то там, където се намира столицата.

Преди пет години, по време на митингите във връзка сметките за електричество, в началото хората са протестирали пред офисите на енергоразпределителните сдружения, тъй като за обстановката е имало явен отговорник, напомни Попиванов и попита къде биха протестирали недоволните в този момент, в случай че госпожа Върбакова закупи активите на ЧЕЗ. Според специалиста, Българска социалистическа партия е „ задоволително дейна “ откогато е избухнал абсурдът към договорката и прави сякаш единственото, което е допустимо да се реализира в обстановка като българската - да направи казуса интернационален, с цел да може ясно да проличат неговите очертания и да се вземат съответни ограничения.

Дневният ред на огромните факторите в Европейски Съюз планува релативно спокйна и не създаваща проблеми в България по време на председателството и те доста мъчно биха тръгнали да желаят съществени пояснения от страната поради договорката в енергетиката. Една трета от този интервал обаче към този момент изтича и „ неговите интернационалните измерения надалеч не сочат за безусловно сигурен триумф “, разяснява Попиванов и уточни, че към момента остават под въпрос съществени цели като напредването по въпроса за Шенген и еврозоната, ясната дата и пътна карта за Западните балкани, както и проведената среща Турция – Европейски Съюз.  Европа може би няма предпочитание да се вгледа по-детайлно в договорката за ЧЕЗ,  само че може да бъде принудена от събитията и от размерите на абсурда, добави той:

Все отново, колкото и България има свои специфики на правенето на бизнес, сходни случаи се гледат с все по-негативно око в самите европейски страни и срастването сред бизнес и политика среща все по-големия негативизъм на обществата, на народите, на медиите, заради което и България може да послужи за казус на сходна на намеса  -  да се даде ясно сметка до къде въпреки всичко би трябвало да стига равнището на възпитание в тези взаимоотношения – бизнес – политика.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР