Сделката за 3D радарите показа задкулисие и обслужва лични интересиС

...
Сделката за 3D радарите показа задкулисие и обслужва лични интересиС
Коментари Харесай

Красимир Каракачанов: МО ощети с десетки милиони бюджета на България в последните дни преди ротацията

Сделката за 3D радарите сподели задкулисие и обслужва персонални ползи
С тази своя позиция някогашният министър на защитата и ръководител на Вътрешна македонска революционна организация Красимир Каракачанов излиза по отношение на социална поръчка, направена небрежно и без оглед „ особеното мнение “, с което са се подписали множеството представители в комисията.

На 6 март, един ден след подаване на оставка на държавното управление и денят, в който Народно събрание гласоподава оставката, министърът на защитата е подписал писмата до всички участници в процедурата за окончателното класиране за договорката за закупуване на 3D радари за Българската войска. Според това класиране разликата сред първите четирима участници е повече от минимална – в границите на 4-5%. За победител с минимална преднина (не излиза наяве по какъв начин е получен резултатът), е оповестена френската компания „ Талес “, от която ще бъдат закупени 7 бр. 3D радари.

Както към този момент осведомих обществеността, с предложения в състезанието за 400 млн. лева, са взели участие пет водещи компании - „ Локхийд Мартин “ (САЩ) – с които имаме контракт за 16 изтребителя F-16, Block70, „ Елта “ (Израел), „ Индра “ (Испания), „ Талес “ (Франция) и „ Леонардо “ (Италия). Министърът на защитата назначава комисия, която да прави оценка офертите. По незнайни аргументи испанската компания, която е дала най-ниска цена – с към 60 млн. лева по-малко от другите, през януари т.г. е декласирана и  така единствено с няколко точки преднина първа е класирана френската компания, следвана компактно от „ Елта “, „ Леонардо “ и „ Локхийд Мартин “.

Комисията за оценка на офертите е от 33 души. Въпреки че огромна част от членовете ѝ са подписали с изключително мнение и са упорствали до оценените 4 компании да бъде изпратено писмо за възстановяване на офертите (каквато е била практиката в МО в другите аналогични процедури, да вземем за пример за двата патрулни кораба ), политическото управление освен не направи това, а небрежно прави класиране и го утвърждава и осведоми за това участниците макар, че към този момент е де факто в оставка. Напомням също по този начин, че една от компаниите е изпратила писмо до министъра на защитата и Народното събрание, че е подготвена при поискване съществено да понижи цената, само че и това е заметено.

Така бюджетът на Република България е ощетен най-малко с няколко десетки милиона лв..

Въпросът за какво се бърза към този момент е с явен отговор – очевидно някой бърза да осъществя полза в своя изгода преди да бъде осъществена промяна в Министерството на защитата.

Въпросът е - в случай че след няколко дни има нов министър на защитата, дали той ще одобри тези съмнителни дейности на предшественика си или ще направи всичко допустимо да отбрани ползите на страната. И най-сетне, в случай че контракт за такава „ договорка “ попадне в Народното събрание, дали изобщо ще има късмет за одобряване.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР