Сделката с терен от Парк отдих и култура започва през

...
Сделката с терен от Парк отдих и култура започва през
Коментари Харесай

Иван Чомаков: Подкрепям протестите срещу застрояването край Гребната база, не нося отговорност за това

Сделката с терен от „ Парк отдих и просвета ” стартира през 2002. Тогавашният кмет на Пловдив Иван Чомаков взема решение Общината да взе участие в план за построяването на най-големия увеселитен парк на Балканите и внася предлагането в Общинския съвет, който през юли същата година взема решение да взе участие със 140 декара общинска земя в това увеселително сдружение.
Прочетете още
„ Дисниленд Пловдив ” е планът, против който общината апортира 140 декара в особено основано акционерно сдружение на име „ Увеселителен парк Тракия ”.

„ Идеята беше добра, за жалост нищо не се случи, до момента в който бях кмет. Предложението беше на  български вложители от София ”, разяснява Иван Чомаков пред БНР.

Във въпросната компания Община Пловдив влиза с 25% против въпросните апортирани 140 дка към Гребната база, които са оценени на 1 260 000 лева, 75% от акциите остават за частните сътрудници,а те са сдружение от Люксембург и „ Рей Холдинг ”.

„ По това време 1 кв.м.  струваше към 15-20 $, има оценители, които дефинират тези неща. Това е съответствие сред инвестиция и цена на парцела.  Частните компании получават 75% против създаване на сами парк. Инвестицията беше доста сериозна ”, показа Чомаков.

От 2002 до 2014 година това сдружение не строи, само че в същото време стартира процедури по разпродажба и през 2014 година е ликвидирано. Последствията остават за Общината, тъй като тя дефинитивно няма активи и 140 декара общински земи отиват при частните компании.

„ Аз мога да нося отговорност единствено за интервала до 2007. Дотогава имаше представители на Общинския съвет в това акционерно сдружение, които го управляваха. След това не знам какво се е случвало ”, разяснява Чомаков.

На въпроса по какъв начин общинските съветници пазят ползите на пловдивчани, някогашният кмет отговори, че може да цитира доста начинания на Общината, зад които стои неговият екип и не са приключили по подобен метод.

„ Не знам по какъв начин Общинският съвет ще се съгласи този терен да се ипотекира. Дори да се е случило и да са се взели някакви пари, има периоди за осъществяване на плана. Поставят се условия, които се наблюдават ”, показа той.

Бившият кмет не може да отговори за какво компанията е оповестила банкрут 8 години след неговия мандат.

„ За интервала до 2007 компанията е идвала няколко пъти в Общината, в това число пред публицисти, представяли са идейните планове за построяването на този увеселителен парк. Лично аз съм се срещал с тях 4-5 пъти. В Управителния съвет, в Общото заседание има представители на Общинския съвет, които вземат участие във взимането на решения. Това не са единствено решения на компанията. Не съм получил предизвестие от екип от адвокати, тъй като след решенията от приемането на Общинския съвет на това предложение, то към този момент не е в ръцете на кмета ”, разяснява Чомаков.

С последното решение на Общинския съвет, 81 дка от „ зеленото сърце ” на Пловдив, тъкмо до Гребната база ще могат да се се застрояват. Според ръководещите, новият Общ устройствен план не може да се промени поради предходни решения. Във връзка с това бяха и митингите против застрояването на този регион.

„ Не мога да поема цялата виновност върху себе си, това бяха други години. Тогава се борехме за всеки един вложител, всяка инвестиция носеше работни места и заплати. Община Пловдив беше с бюджет 80 000 000 лева, от които 45 000 000 бяха единствено за заплати ”, разяснява той.

В умозаключение, той добави:

 „ Аз съм склонен с жителите, които стачкуват! По мое време нямаше решение там да се строи. Ние започнахме основаването на Общ устройствен план на Пловдив и до този миг никой не го извършва. За направените промени по-късно, не мога да нося отговорност. Ако би трябвало и аз ще се подпиша в подписката за прекъсване на градежа на Гребната база, тъй като концепцията беше там в действителност да се сътвори една зона за отдих и отмора на пловдивчани ”, показа някогашният кмет.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР