Сделката е между Астра Биоплант и Oiltanking, която държи 91%

...
Сделката е между Астра Биоплант и Oiltanking, която държи 91%
Коментари Харесай

Русенската "Булмаркет" купува германски терминал за течни товари в Девня

Сделката е сред " Астра Биоплант " и Oiltanking, която държи 91% от капитала Промяната в собствеността би трябвало да получи утвърждение от Комисия за защита на конкуренцията и миноритарният акционер - държавното " Пристанище Варна " Русенската група е главен товародател на пристанището и има потребност и от врата на Черно море
Русенската група на Станков Станков, ръководеща търговеца на пропан - бутан " Булмаркет " и производителя на биодизел " Астра Биоплант " купува мажоритарния дял на терминала за течни товари на " Ойтанкинг България ", намиращ се в Девня, на северната страна на Белославското езеро.

Новината беше обявена от Maritime.bg. Купувач е сдружението " Астра Финанс ", еднолична благосъстоятелност на Станко Станков. Пред " Капитал " Станков разяснява, че договорката е на стадий прелиминарен контракт, като има няколко условия, които да бъдат изпълнени преди финализиранете й. Тя би трябвало да бъде утвърдена от Комисията за защита на конкуренцията, както и от държавното сдружение " Пристанище Варна ", което е миноритарен акционер в " Ойтанкинг България ".

Процедурата по продажбата е почнала при започване на лятото, като по неофициална информация немската компания притежател е решила да излезе от България. Тя е отправила предложения към евентуални купувачи и е почнало събирането на предложения.
Основателят на групата Станко Станков Реклама
Компания от групата на Станков е най-големият товародател за биодизел на въпросния терминал като държи към 70% от товарооборота там. Затова решението за покупка на пристанищния актив е било разумно, защото дава сигурност, каквато няма да има, в случай че в собствеността влезе нова компания. Едновременно с това огромният русенски състезател има потребност от терминал на Черно море, като сега употребява Констанца, както и варненските терминали на ПЧМВ и на " Петрол ".

Цената на договорката не се оповестява. Надеждите на Станков са към края на годината Комисия за защита на конкуренцията да излезе с решение и да се премине към завършването й.
Продавачът
В акционерното сдружение " Ойлтанкинг България ", основаната в Германия Oiltanking държи 91% от капитала. Останалите са на държавното " Пристанище Варна ", като наличието на немската компания в врата е от десетилетия. Идеята за., и беше самодейност на белгийския приватизатор на МДК-Пирдоп.
Обектът на договорката Фотограф: Брайт Инженеринг
Германската Oiltanking има доходи от 432 млн. евро за предходната година и съвсем 100 служителя. Тя е дъщерно сдружение на основаната в Хамбург Marquard&Bahls, холдингово сдружение, разрастващо активност в областта на енергийния и химически бранш от 1972 година
Реклама
Българското сдружение се занимава с обработка и поддръжка на течни химически артикули, скотски и растителни масла и други артикули. През миналата 2021 година приходите на българското сдружение " Ойлтанкинг България " са 5.1 млн. лева, а облагата е 1.7 млн. лева Според информацията от последния отчет за активността на компанията терминалът разполага с 4 резервоара с обща съдържимост 25.1 хиляди кубични метри. Капиталът на сдружението е в размер на 1.9 млн. лева

Дружеството има дълготрайни контракти за даване на услуги на КЦМ, " Аурубис " и " Хай протеин ", като последната е благосъстоятелност на " Астра Финанс ". Компанията употребява чартърен цех в Провадия на " Слънчеви лъчи ", произвеждащ наутрализирани масла и биодизел.

По думите на Станков, тяхната група държи 70% от товарооборота и два резервоара, а КЦМ и " Аурубис " имат по един за сярна киселина. Според него пристанището има капацитет да бъде разширено, като има към 25 декара свободни терени.
Купувач в развиване
Дейността на българската група покупател е ситуирана главно на площадката на някогашния комбинат за тежко машиностроене в Русе, намиращ се на брега на Дунава, и в Сливо поле.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР