Сделката Джемкорп на правителството Петков скара ГЕРБ и Продължаваме промяната.

...
Сделката Джемкорп на правителството Петков скара ГЕРБ и Продължаваме промяната.
Коментари Харесай

В действие ли е меморандумът с Джемкорп и има ли последици за България?

Сделката " Джемкорп " на държавното управление " Петков " скара ГЕРБ и " Продължаваме промяната ". Днес от ГЕРБ оповестиха, че ще сезират службите и Европейската комисия, тъй като меморандумът с компанията не е преустановен и е опасност за националната сигурност. По думите им с тази договорка страната разпорежда на една офшорка, зад която седят съветски олигарски.

От " Продължаваме промяната ", " Джемкорп " и някогашният енергиен министър Александър Николов споделиха, че всевъзможни връзки сред компанията и страната са прекъснати. Служебният енергиен министър, от своя страна, заяви, че меморандумът не е преустановен. " Джемкорп " трябваше да помогне с вложения енергийни планове, свързани със зеления преход на България.

От ГЕРБ още веднъж упрекнаха " Продължаваме Промяната ", че меморандомът с " Джемкорп " е подписан без нужните документи и към момента е в действие.

" Къде е решението на Министерски съвет, с което се разпорежда на министъра на енергетиката по това време той да подписва контракт с " Джемкорп "? А на всичкото от горната страна, в раздел 7-ми се оказва, че той остава в действие още две години с всичките му точки, даже меморандомът да бъде преустановен ", съобщи Даниел Митов, зам.-председател на ПГ на ГЕРБ-СДС.

" Това тук не е страната да разпореди на страната, това тук е страната разпорежда на една офшорка зад която седят съветски олигарски ", посочи Делян Добрев от ПГ на ГЕРБ-СДС.

От " Продължава смяна " излязоха с публична позиция в която се споделя:

" Меморандумът с " Джемкорп " е преустановен от дълго време и тематиката е затворена, без безусловно никакви последици за страната. В същото време има същински значими за хората тематики, по които партиите в Народното събрание би трябвало да работят ".

Изпълнителният шеф на компанията Атанас Бостанджиев също отхвърли изказванията на ГЕРБ, че договорът още е в действие.

" Много се удивлявам от тези изказвания. Меморандумът беше преустановен, получихме публично писмо с искане за отменяне. Документът е преустановен и ние повече нямаме никакви искания, нито към държавното управление, нито към страната България ", увери Атанас Бостанджиев.

Служебният енергиен министър Росен Христов, обаче, съобщи, че освен че договореностите с " Джемкорп " още са в действие, само че и те действително могат да предявят финансови искания към страната.

" Ние го прекратихме едностранно. Докато не изтече този едномесечен период, този меморандум ще бъде в действие. Предвиждат се заплащания по този контракт, което е от порядъка на 10 млн. - немалка сума ", съобщи Росен Христов.

От ГЕРБ ще упорстват за в допълнение следствие по проблема и ще подадат сигнал до ДАНС, Министерство на вътрешните работи и Европейската комисия.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР