Сделка на рекордната цена от 60 000 евро за гараж

...
Сделка на рекордната цена от 60 000 евро за гараж
Коментари Харесай

60 000 евро за гараж в центъра на София - вижда ли се краят на растящите цени на имотите?

Сделка на рекордната цена от 60 000 евро за гараж в центъра на София е осъществена у нас през декември, разгласи в " Денят стартира " заместник-председателят на Национално съдружие " Недвижими парцели " Александър Бочев.

Той разяснява дружно с кредитния съветник Тихомир Тошев растящите цени на парцелите в огромните градове у нас.

Двамата се сплотиха към тезата, че към момента не можем да приказваме за заможен балон. Според тях цените към този момент стартират да доближават пиковите си равнища и евентуално ще се задържат като плато през идващите години, защото търсенето на пазара е доста по-голямо от предлагането.

В момента, в който купувачите намалеят обаче, ще стартира и спад в цените. За миналата година парцелите у нас са поскъпнали приблизително с 10%, в София - с 15%. Увеличеното търсене се изяснява с обстоятелството, че депозитите в банките са с нулеви лихви и хората избират да влагат, опасявайки се от обезценяване на спестяванията им.

Ниските лихви по заемите също спомагат процеса като упованията са те да се задържат на това равнище и тази година, след което да стартират да се повишават.

Хората, които сега теглят заем, са предпазени от внезапно повишаване на лихвата им, тъй като след спукването на имотния балон през 2008-а година всички страни в Европейски Съюз са въвели лимитирали самодейността на банките сами да подвигат лихвите на към този момент изтеглените заеми.

Всички се образуват от транспарантен пазарен показател плюс твърда надбавка, което значи че покачването би било гладко и това не би трябвало да тревожи хората, съобщи кредитният съветник Тихомир Тошев.

Според него е рационално да влагаме в парцел в този момент, в случай че разполагаме със спестени най-малко 10%-15% от цената на парцела и можем да разчитаме на постоянни приходи, които да покрият дълготрайна кредитна вноска.

Целия диалог вижте във видеото.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР