Счупени носни конхи и кръвоизливи стреснаха доктори и родители Братята

...
Счупени носни конхи и кръвоизливи стреснаха доктори и родители Братята
Коментари Харесай

С тестове за COVID-19 осакатяват деца

Счупени носни конхи и кръвоизливи стреснаха доктори и родители

Братята и сестрите на карантинирани се разхождат умерено

Пълен безпорядък с карантинирани възпитаници

Вземането на проби от носовете на деца при тестване за Коронавирус нерядко води до строшаване на конхи (носните раковини) или до кръвоизливи. От това се оплакаха родители в редакцията на “Труд ”, а лекари потвърдиха казаното от тях. Последствията са затруднено дишане за дълъг интервал напред, а от време на време и деформиране на носната бариера.

“Изследването на деца по този метод, посредством взимане на секрет от носа съвсем постоянно е компрометирано, тъй като нослетата на децата са дребни, а личният състав, който взема пробите най-често е без лаборантски опит ”, разяснява пред “Труд ” лабораторният доктор Георги Тодоров. Според него е добре да се приключи тестването на контактните лица, изключително деца и да се пристъпи към това да се ревизират симптомните с имунологичен тест, тъй като те са развили антитела. “Време е да се върнем към обичайното упражняване на медицина, в която ревизираме симптомните, а лекуваме болните ”, безапелационен бе доктор Тодоров.

Родители описаха пред кореспонденти на “Труд ”, че сега царува цялостен безпорядък с карантинирането на контактни възпитаници. “В 107 учебно заведение в София има карантинирани 4 класа. Братята и сестрите на децата, които са сложени под карантина си вървят свободно на всички места, родителите също не са под карантина ”, изясни майка. Според нея посредством слагането под 14-дневна карантина се пестят пари от проби, които здравните управляващи дадоха обещание да заплащат.

Всъщност PCR тестванията се покриват от страната, в случай че са назначени от доктор инфекционист или вирусолог, или от РЗИ.

“Първолаците изобщо не знаят какво да вършат с маските. Гледах по какъв начин две деца вързаха раниците си за маските си и се опитваха да ги подвигат от земята. Други ги ритат, настъпват и след това ги пъхат в джобовете си ”, описа татко на първокласник. Той изясни, че следил по какъв начин малчуганите си слагали маски на очите и играели на сляпа баба.

Проверка на “Труд ” откри, че на никое място няма данни какъв брой класа и какъв брой възпитаници са сложени под карантина. Както и докога са карантинирани.

Проф. Иван Чалъков, началник на клиниката УНГ в ИСУЛ:

Носът е благороден орган

Носът е благороден орган и не търпи селскостопанско отношение. Като се счупи конха и пречи на дишането, конхата се маха, с цел да се освободи място за въздуха. Анатомията на носа е комплицирана, има доста съдове и нерви. Има и горна конха, има междинен носов ход, където са каналите на синусите – предна и задна група. И там като създадем нещо, белята е още по-голяма. Защото като се изпълни фронталния синус с гной, откъм гърба е мозъкът. Нещата са много сложни… В предната част на носната бариера има място, което при жестоко пипане кърви.

Носът е шокогенна зона. Трябва да се пипа доста деликатно и от готови хора.

Лекари: Нежното взимане на секрет дава подправен резултат

Нежното и незадълбочено взимане на секрет от носа за PCR-тест дава подправен резултат. Това разясниха пред “Труд ” персонални лекари от Варна. Според тях, с цел да е действителен пробата, тестът би трябвало да се вземе от извивката, където носните входове минават към носоглътката. Усещането е неприятно, при операцията може да се получи и леко кървене, в случай че ноздрата е с изкривена или тясна бариера. Затова има роптаещи пациенти, само че при всички случаи това стеснение е по-леко от заблудата, безапелационни са медиците. Те дават образци с пациенти, които след два негативни PCR-теста, направени по “лекия ” метод, дават позитивни проби на третия път. В момента във Варна върлува парагрипен вирус, който нападна децата, предизвестяват персоналните лекари. Но успокояват, че признаците са хрема и температура и не могат да се объркат с ковид.

Бургаски родител в потрес: 

Детето ми се връща с три непознати маски, нашата я няма!

Малчуганите непрестанно си губят маските

Мария Кехайова,
ТРУД, Бургас

Детето ми се връща без маска или с непозната маска на устата. Или с още други две в чантата, само че и те не са негови. Не е ясно къде е нашата, с която сме го изпратили сутринта на учебно заведение. Пълен безпорядък е, децата непрестанно си губят маските.

Това описа пред “Труд ” родител на дете във втори клас. Бащата разяснява, че децата са дребни и не могат да се грижат за себе си. – Не е ясно какво вършат с маските и играят ли си с тях, и на каква игра. Това не са никакви ограничения, отсече той.

В Бургас родителите са в цялостен стрес от ходенето на децата на учебно заведение. Напрежението ескалира. “Много се опасявам. Взела съм си отпуск, с цел да проследявам какво става и дали в учебното заведение всичко е наред. Всеки ден проследявам бюлетина и си върша вътрешно разузнаване кои учебни заведения имат към този момент класове в карантина, тъй като не им дават имената ”, описа майка, седнала пред бургаско учебно заведение.

“В учебното заведение на детето ми има клас под карантина. Ужасена съм. Детето е отблизо обитаемо място, само че не съм сигурна че карантинираните му съученици в действителност си стоят вкъщи и са споделили на родителите си, или идват и играят в двора. Никой не ни споделя има ли други заболели. А фамилиите на карантинираните възпитаници в карантина ли са ”, пита риторично друга майка.

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР