Считаме, че подобряването на престижа на учителската професия чрез осигуряване

...
Считаме, че подобряването на престижа на учителската професия чрез осигуряване
Коментари Харесай

Зам-министър Гайдарова: С мотивиращо заплащане може да привлечем повече млади учители

„ Считаме, че подобряването на престижа на учителската специалност посредством обезпечаване на подобаващи условия на труд, мотивиращо възнаграждение и професионално развиване ще способства за привличането на повече млади учители, за повишението на благополучието и по-качествено обучение “.

Това съобщи заместник-министърът на образованието и науката доктор Мария Гайдарова по време на съвещанието на Съвета по обучение, юноша, просвета и спорт на Европейския съюз, което се организира в Брюксел.

По думите ѝ повишението на компетентността и мотивацията на учители и обучители е нужен и непрекъснат развой. Според нея България е основала условия за качествена първична подготовка, за наложителна въвеждаща подготовка, както и за кариерно израстване .

Тя подсети, че у нас са ползват поредни политики против дефицита на експерти в някои учебни заведения . Министерството на образованието и науката също по този начин непрекъснато поддържа начинания за привличане на учители по професионална подготовка от бизнеса, както и на млади педагогичен експерти. През 2022 година се направиха обилни вложения в просветителната инфраструктура и модернизирането на материалната база, акцентира още заместник-министърът Гайдарова.

„ Добавена стойност имат споделените новаторски практики и използване на систематичен метод при професионалното развиване на новите учители. От изключително значимо значение също са приложението на новите технологии, насърчаване на професионална общественост, ученето през целия живот и европейска подвижност “ , съобщи тя.

Според нея този тип съдействие би следвало да се реализира сред държавите-членки и институциите на Европейски Съюз, сред университетските среди и не на последно място сред европейските откриватели .

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР