Считам, че е крайно време образователната ни система да бъде

...
Считам, че е крайно време образователната ни система да бъде
Коментари Харесай

Просветният министър обеща нови училища и по-високи заплати

Считам, че е извънредно време просветителната ни система да бъде ориентирана най-много към изобретателните учители, които да предизвикат интерес. Най-напред те би трябвало да бъдат подкрепени от учебните шефове и след това от всички останали звена по веригата. Това показа в студиото на утринния блок на Българска национална телевизия просветният министър Красимир Вълчев.

,,Разбира се, нарастването на учителските заплати води и до по-голям интерес към специалността и към привличане на младите преподаватели. В този аспект сме поели ангажимент учителските заплати да бъдат увеличени още два пъти до 2021 година. След този интервал междинната брутна заплата ще стане към 1700 лв., а изчистена – към 1500. Минималното заплащане пък ще бъде от порядъка на 1300 лева'', заяви Вълчев.

,,Ние желаеме да ориентираме децата освен към знанията, само че и към уменията. Ето за какво би било хубаво да имаме повече изобретателни учители, които да подтикват децата да мислят'', разяснява той така наречен функционалната просветеност на учениците и призна, че измененията в тази тенденция са почнали извънредно късно.

Относно матурите след 10-и клас Вълчев още веднъж подсети, че този вид изпит няма елиминаторен темперамент.

,,Изпитът не е елиминаторен и от него не зависи продължаването в 11-и клас, т.е. той не е тъкмо матура. След него ученикът ще получи удостоверение, което може да му бъде от изгода, в случай че реши да си смени учебното заведение след 10-и клас. Това е'', уточни министър Вълчев.

По думите му МОН към момента се въздържа да направи електронните дневници наложителни.

,,Плюсът при електронните дневници е, че се покачва доверието към учебното заведение, когато родителите са известени, въпреки и пасивно'', сподели той.

Министър Вълчев показа още, че измежду целите на просветителното министерство е и построяването на нови образователни заведения.

,,Нужно е построяването на нови учебни заведения, изключително в огромните градове като София, Пловдив, Варна и Бургас, тъй че вървим и в тази насока'', разкри Вълчев.

,,В региона на признаването на квалификациите надали ще има някакви промени, студентите ще продължат участията си в Еразъм'', отговори просветният министър на въпрос по отношение на българските студенти, които сега се образоват във Англия поради наближаващия период за Брекзит.

,,Твърде евентуално е след Брекзит да има повишение на таксите, само че не мога да предвиждам с какъв брой. Но мога да кажа, че през последните 2-3 години понижиха кандидатстванията на тези, които отпътуват да учат чужбина'', съобщи Вълчев.

По въпроса със скандалната анкета на Европейски Съюз Красимир Вълчев призна, че е била позволена неточност.

,,Не би трябвало да има джендър идеология под каквато и да е форма в учебните заведения. В този случай допуснахме неточност, тъй че всички сме отговорни. Не просто един или двама чиновници. Беше едно недовиждане, само че незабавно бяха взети мерки'', приключи просветителният ни министър.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР