Сборникът Пограничните пътища в биографията на един лекар, посветен на

...
Сборникът Пограничните пътища в биографията на един лекар, посветен на
Коментари Харесай

В Кърджали бе представен сборникът "Пограничните пътища в биографията на един лекар"

Сборникът " Пограничните пътища в биографията на един доктор ", отдаден на ориста и активността на доктор Сергей Ростовцев, бе показан нощес в двора на Регионален исторически музей - Кърджали.

Медикът е един от апостолите на публичното опазване на здравето в Източните Родопи в първата половина на ХХ век. На него се е разчитало освен като на съществена фигура за битката със сифилиса в района, само че и като на доктор на обща процедура, отговарящ самичък за всичко - от санитарно-хигиенното положение на домовете в селата и махалите, до лекуването на болните, воденето на ражданията, правенето на съдебно-медицински експертизи.
" Дошъл в тогавашната Мастанлийска околия, напролет на 1926г. от Санкт Петербург, за времето до 1928г. той съумява да прегледа 32 000 души, от които с дейна форма на сифилис 653 души от към 1000 преболедували ", сподели проф. доктор Тодор Черкезов - един от четиримата съавтори на книгата.

Освен публикациите на: доктор Черкезов, Милена Ангелова, Светла Михайлова и Димитър Черкезов, сборникът включва и албум със фотоси на пациенти на медика.

Изданието е отдадено на идната 90-годишнина на МБАЛ " Д-р Атанас Дафовски " в Кърджали и 135-годишнината от рождението на доктор Сергей Ростовцев.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР