Сборникът 100 книги, които трябва да прочетете“ официално бе представен

...
Сборникът 100 книги, които трябва да прочетете“ официално бе представен
Коментари Харесай

Христо Блажев: Четете смело, напускайте зоната си на комфорт

Сборникът „ 100 книги, които би трябвало да прочетете “ публично бе показан довечера. На събитието участваха десетки книголюбители, които си купиха сборника и получиха подпис от съставителя Христо Блажев, съобщи кореспондент на БГНЕС.


„ Идеята се върти в мен в действителност от доста време, тъй като в блога ми има в действителност толкоз доста книги, безусловно хиляди, че в последна сметка се образува нещо като море, в което човек по-скоро ще стартира да се дави, в сравнение с да откри незабавно това, от което има потребност “, описа пред БГНЕС Христо Блажев, съставител на книгата и заместник-главен редактор в издателство „ Сиела “.

В началото на лятото на 2023 година му хрумва самата концепция за „ 100 книги, които би трябвало да прочетете “ и по този начин стартира работата по селекцията на заглавията, редакцията и всички тези дребни, само че доста виновни неща, които би трябвало да се създадат, с цел да се осъществя книжният план от 416 страници, лишават няколко месеца.

„ Жанровете са всевъзможни – има научна фантастика, драма, тази general fiction, която на британски значи безусловно всичко обвързвано с хора в общи линии. Имам съществени книги, високи книги, дебели книги, тънки книги, занимателни книги. Включил съм безусловно от всичко по-малко, без може би някои крайности “, изясни Блажев.

Съставителят добави, че в сборника участват обичани негови създатели, като Карлос Руис Сафон, Джонатан Лител, Антони Казас Рос и доста други, в това число и български писатели. „ Моята цел беше всеки човек да открие по няколко книги, които в никакъв случай не е чувал.


И в този момент желая да издигна зов – да се чете самоуверено, да се напуща зоната на комфорт и просто човек да откри някоя нова книга, която да ѝ даде късмет да му стане обичана “, съобщи той.

На въпроса с какво са го докоснали тъкмо тези книги, които е присъединил в сборника „ 100 книги, които би трябвало да прочетете “, Блажев показа: „ Абсолютно всяка от тези книги ме е трансформирала по някакъв метод. “

Заместник-главният редактор на издателство „ Сиела “ означи, че разполагайки ги хронологично, те образуват една дъга, която демонстрира по какъв начин се е променял методът му на четене през годините. „ Винаги моята цел е била да накарам други хора да прочетат и имам вяра, че демонстрират колкото по-ефективно аз самият съм избирал книги за себе си, по този метод съм избирал по-ефективно книги за всички останали “, акцентира той.

Блажев изясни и какво, в действителност е четенето на книги за него. „ За мен четенето е две неща. Едното е работа и метод на живот – там имаш цялостно внимание към запеи, към неверни думички, към всичко и за огромна наслада към момента съумявам да опазя това. А другото – когато тотално се отпущам, взимам книга, издадена от сътрудници, в действителност просто се любувам на текста “, заключи той. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР