Сборник с есета на Вирджиния Улф, които са шедьоври в

...
Сборник с есета на Вирджиния Улф, които са шедьоври в
Коментари Харесай

33 шедьовъра на Вирджиния Улф в жанра есе

Сборник с есета на Вирджиния Улф, които са шедьоври в жанра, е новото попълнение в каталога на издателство „ Лист ”. Книгата със заглавие „ Верният четец и минзухарът ” включва 33 текста в превод на Иглика Василева и Жени Божилова и е измежду акцентите на Коледния панаир на книгата в НДК.

Част от текстовете са мнения и мнения на изключителната дама на английската литература по адрес на разнообразни създатели и техните произведения, а други есета са на феминистка тема.

Откриващото есе в селекцията е „ Как би трябвало да четем книги ”, следват „ Дефо ” „ Робинзон Крузо ”, „ Елизабетинският склад ”, „ Не един от нас ”, „ Образът в литературата ”, „ Поезията, прозата и бъдещето ”. Темите, по които разсъждава Вирджиния Улф, изумително кореспондират и със сегашната реалност: „ Защо изкуството през днешния ден следва политиката ”, „ Руската позиция ”, „ Изкуството на биографията ”, „ Жените и художествената прозаичност ”, „ Смъртта на еднодневката ”.

Сборникът включва и доста цитираните есета на писателката върху модернизма – „ Господин Бенет и госпожа Браун “ и „ Образът в литературата “.

„ Настоящият том ще изненада с директния си, четивен жанр, а тези, за които романите на Вирджиния Улф са представлявали компликация, ще бъдат прелестно сюрпризирани. Тук тя написа не като публицист или книжовен критик, а като четец ”, счита преводачката Иглика Василева. Корицата на сборника е дело на Мариета Ценова.

„ Верният четец и минзухарът ” е четвъртото заглавие на Вирджиния Улф в каталога на „ Лист ”. Миналата седмица за първи път на български език излезе романът ѝ „ Вълните ”, а от няколко години най-малките читатели се радват на историите „ Вдовицата и папагалът ” и „ Пердето на бавачката Лъгтън ”, включени в трансформиралата се в пример поредизца „ Детски шедьоври от велики писатели ”.

 

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР