Сборник разказва за богатия творчески път на Дамян Калфов В

...
Сборник разказва за богатия творчески път на Дамян Калфов В
Коментари Харесай

Сборник разказва за богатия творчески път на Дамян Калфов

Сборник споделя за богатия креативен път на Дамян Калфов
В Националната библиотека „ Св. св. Кирил и Методий “ бе показан сборникът „ Непознатият Дамян Калфов “, разказващ за живота и творчеството на българския публицист, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Книгата съдържа текстовете, показани на конференцията във връзка 130-годишнината от рождението на писателя. Тя бе проведена през октомври 2017 година от Националния книжовен музей, Националната библиотека и с поддръжката на внука на писателя – проф. Александър Георгиев.

В сборника са показани главните житейски и креативен моменти от богатия път на Дамян Калфов: за родното му място – с. Булгаркьой, за пребиваването на писателя в българската легация в Турция, за творбите му, отдадени на войните, за присъединяване му в литературния живот през 20-те години на ХХ век.

„ В нашата литература той не е доста прочут, защото след 9 септември 1944 година е бил в пандиза. Той е приключил Одринската гимназия и бил извънреден художник. Той е наборник на Димчо Дебелянов, с който са били огромни другари и доброволци на фронта. За страдание Дебелянов си отива от свят, а дядо му оцелява сред патроните и живее до 1973 година Той постоянно споделяше: „ Дойдох в София, с цел да стана художник. Записах Математика, приключих Право, а станах публицист. Това беше неговият лаф “, споделя проф. Георгиев, внук на писателя.

Малко хора знаят, че в кариерата си Дамян Калфов е бил посланик, аташе по печата в Истанбул, а заниманието му е обвързвано с риболова.

„ До края на живота си, с едно кошче и въдица, той гонеше тролеите, с цел да има повече време да прекара по реките и язовирите отвън София “, споделя още проф. Георгиев.

Специално за издаването на сборника са разчетени и оповестени за първи път и спомените на Дамян Калфов за детството му в Булгаркой и първите му години в София. Включената в сборника автобиография внася нови линии в познанието за неговия живот. За първи път се разгласяват и фотоси, факсимилета на подписите на Смирненски, Йовков, Елин Пелин и други от дребното оживели книги от персоналната библиотека на писателя, както и документи за пребиваването му в Турция като сътрудник на Българска телеграфна агенция (1924 – 1926). Специално за изданието е готова и книгопис на книжовното завещание на писателя. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР