Сблъсъците между палестински фракции се възобновиха в ливанския лагер Ein el-Hilweh

...
Сблъсъците между съперничещи си фракции се възобновиха в най-големия палестински
Коментари Харесай

Сблъсъците между съперничещи си фракции се възобновиха в най-големия палестински бежански лагер в Ливан, като силна стрелба и обстрел раниха най-малко 20 души и подтикнаха жителите на лагера и околността да избягам.

Репортаж извън лагера Ейн ел-Хилвех в петък, Зейна Ходр от Ал Джазира каза, че десетки семейства са избягали от боевете през нощта между членове на движението Фатах и ​​твърдолинейни групи и сега спят в двора на джамия.

„Децата ни казват, че са успели да избягат с линейка, но линейката е била обстрелвана“, каза тя. „Майките казват, че децата им крещят.“

Ходр каза, че боевете в лагера, който е около един квадратен километър и приютява повече от 63 000 регистрирани бежанци, са част от продължила десетилетия борба за власт и контрол между Фатах на палестинския президент Махмуд Абас и въоръжените групи, които наричат ​​себе си Мюсюлманска младеж.

Преди това имаше няколко дни на улични битки в лагера Ein el-Hilweh между фракциите, след като Фатах обвини групите, че са застреляли един от техните военни генерали на 30 юли.

Тези улични битки оставиха най-малко 13 убити и десетки ранени и принудиха стотици да избягат от домовете си.

Неспокойно примирие е в сила от 3 август, но се очаква сблъсъците да се възобновят, тъй като групировките не са предали обвинените убийци на генерала на Фатах Мохамад „Абу Ашраф“ ал-Армуши на ливанското правосъдие, както се изискваше от комисия от палестински фракции по-рано този месец.

Комитет от палестински фракции в Ейн ел-Хилвех обяви във вторник, че техните съвместни сили за сигурност ще започнат акции в търсене на обвинените убийци.

Ходр каза, че жителите са живели в страх, „защото за тях не е въпрос дали, а кога ще има нов пристъп на насилие“.

Махер Шабайта, ръководител на Фатах в региона Сидон, каза пред агенция Асошиейтед прес, че групите са предприели нападение в четвъртък вечерта в опит да предотвратят плановете на палестинските сили да изчистят въоръжените бойци от училищата, които са окупирали в лагера.

Късно сутринта в петък битката поне временно беше утихнала.

Ливанската държавна Национална новинарска агенция съобщи, че 20 души са ранени, включително възрастен мъж, и са транспортирани до болници през нощта. Шабайта каза, че ранените включват трима доброволци от гражданската защита, които са били обстрелвани, докато са работили за гасене на пожари.

Няма незабавни съобщения за смъртни случаи. Държавният ливански университет обяви, че ще затвори филиалите си в град Сидон, който е в съседство с лагера, и ще отложи планираните изпити в светлината на боевете.


Ein al-Hilweh, който е създаден за палестинците, които са били насилствено разселени от ционистките паравоенни формирования в навечерието на създаването на Израел през 1948 г., сега е пренаселен квартал на Сидон.

Хиляди палестинци, потърсили убежище от войната в съседна Сирия, също се присъединиха към лагера през последните години.

Според дългогодишната конвенция армията не навлиза в палестинските бежански лагери – сега оживени, но бедни градски квартали – оставяйки самите фракции да се грижат за сигурността.

Длъжностни лица от агенцията на ООН за палестинските бежанци, UNRWA, не можаха веднага да дадат информация за броя на жертвите или разселените.

Миналата седмица UNRWA призова за 15,5 милиона долара за ремонт на инфраструктура, повредена в последния кръг от сблъсъци в лагера, осигуряване на алтернативни места за обучение на деца, чиито училища са били повредени или окупирани от бойци, и предоставяне на парична помощ на хора, които са били разселени от домовете им.


Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР