Сблъсъците между футболните фенове и полицията при протеста срещу управлението

...
Сблъсъците между футболните фенове и полицията при протеста срещу управлението
Коментари Харесай

Международните издания: Батални сцени в София

Сблъсъците сред футболните почитатели и полицията при митинга против ръководството на Българския футболен съюз по време на мача на националните тимове на България и Унгария влезе във фокуса и на интернационалните издания.

Те дефинират протичащото се у нас като плевел митинг, безпорядък и израз на неодобрение против дългогодишно ръководство, довело до крах в българския футбол. Международните медии и организации означават желанието в обществото за промяна на управлението на БФС, с цел да се обърне този развой. Процес, поради който и сега националния тим на страната е отстранен към този момент от битката за място в Евро 2024, като се намира на дъното на група G.

Ройтерс: Бомбички, факли и водни оръдия на фона на пагубна подготовка

“Български почитатели влязоха в нечовечен конфликт с полицията в София преди мача на националния тим против Унгария в подготовка за Евро 2024. Полицейските ескадрони за битка с безредиците се изправиха против демонстриращи почитатели, които хвърляха бомбички и факли по тях. Полицията отговори с пикантен спрей и водни оръдия “, разяснява Ройтерс.

„ Фенове на разнообразни клубни тимове се събраха, с цел да стачкуват против Българския футболен съюз, призовавайки за оставка на управлението му на фона на пагубната квалификационна акция за Евро 2024 за България “, показва организацията.

Inside World Football: Батални подиуми в българската столица

“София e в пламъци - митинг против Българския футболен съюз и неговия президент прерасна в принуждение “, разяснява Inside World Football.

“Батални подиуми съпътстваха квалификацията за Евро 2024 сред България и Унгария, която се игра пред празни трибуни в София, а хиляди почитатели от десетки български клубове се събраха на митинг пред националния стадион " Васил Левски ". Първоначално умислен като кротичък, митингът бързо ескалира, създавайки невиждани до момента подиуми в центъра на българската столица “, показва изданието.

„ Феновете бяха почнали да се събират часове преди началото на мача, а минути преди срещата насилието избухна пред стадиона. Столичната полиция беше изпратила близо 2000 служители на реда, с цел да пазят реда, само че те едвам съумяха да се оправят. Освен че хвърляха камъни, самоделни бомби и бутилки по полицията, почитателите подпалиха десетки кофи за отпадък, коли и полицейски бус. Към митингите на българските почитатели се причислиха и унгарци, които дойдоха в София, макар че дни преди мача БФС разгласи, че ще се играе при закрити порти “, разяснява още Inside World Football.

„ Асошиейтед прес “: Последната капка, която вбеси почитателите

„ Последната капка, която вбеси почитателите, чийто яд бушуваше от дълго време, пристигна с решението на Българския футболен съюз мачът в четвъртък да се играе пред празни трибуни на националния стадион в столицата. Около 1600 служители на реда бяха изпратени да обезопасят региона към празния стадион в центъра на София “, разяснява „ Асошиейтед прес “.

„ Индипендънт “: Няма различен подобен случай в историята на футбола

„ Близо две десетилетия българският народен тим не съумява да се класира на огромен шампионат. След последните две унизителни загуби от Албания и Литва през октомври, почитателите приканиха за общонационален митинг, обвинявайки управлението на БФС за слабите резултати и призовавайки за оставки “, разяснява английското издание „ Индипендънт “.

„ През предходните седмици футболните почитатели викаха „ Оставка! “ в 18-ата минута на всеки турнирен мач – апел към президента на БФС Борислав Михайлов и неговите сътрудници, които са отпред през последните 18 години “, написа още в коментара от Острова.

„ Опасявайки се от нови вълнения против управлението, предходната седмица Михайлов изиска от УЕФА да подреди мачът да се играе при закрити порти заради изключителни условия ".

Българският футболен съюз даде на УЕФА нужните гаранции от съответните локални управляващи и управлението на стадиона в София за семейството на мача на Националния стадион „ Васил Левски “ без аудитория “, се споделя в изказване на УЕФА. Феновете споделиха, че ходът на съюза е „ невиждан “, защото няма различен случай в историята на футбола, когато футболен съюз непринудено е изискал да бъде хазаин на футболен мач без аудитория. Решението разпали гнева освен измежду българските ентусиасти. Държавната осведомителна организация Българска телеграфна агенция заяви, че доста унгарци с билети са решили да пътуват до България, без значение дали ще бъдат позволени до стадиона. Тъй като към този момент са възнамерявали пътуването си, те възнамерявали да се включат в митинга на българските почитатели “, показва „ Индипендънт “.

„ Евроактив “: От 2005 година футболът в България запада

Изданието „ Евроактив “ разказва протичащото се у нас като безпорядък, като подчертава върху неуспехите на българския народен тим през последните 18 години.

„ Протестиращи се събраха пред централния стадион " Васил Левски ", с цел да стачкуват против управлението на Българската футболна федерация (БФС), отпред с нейния президент Борислав Михайлов. Той е някогашен вратар и капитан на националния тим по време на най-големия триумф за отбора в историята – полуфинален мач на Мондиал 1994 в Съединени американски щати. Михайлов застава отпред на федерацията през 2005 година Оттогава футболът в България запада, националният тим не съумява да се класира за финалите на нито едно огромно състезание “, показва изданието.

„ Протестиращите упрекват БФС в неприятно ръководство, корупция, липса на бистрота и непрекъснат отвод за вдишване отговорност. Те скандираха " Оставка ", " Долу БФС ", " Михайлов вън " и издигаха плакати, осъждащи управлението на футболния съюз и неговия президент. Това, което стартира като кротичък митинг, бързо се утежни “, разяснява още „ Евроактив “, като разказва конфликта сред ораганите на реда и протестиращите.

Outlook: Футбол и принуждение

Индийското списание Outlook също прави коментар на протичащото се у нас. То проучва футболната среща в София, като показва атмосферата на принуждение, в която тя е протекла.

Радио „ Свободна Европа “: Резултатът от мача добави още една засегнатост

„ Демонстрация на хиляди български футболни ентусиасти в София с искане за оставката на президента на БФС и управлението му прерасна в принуждение с ранени и задържани. Българският народен тим не се е класирал за огромен шампионат от близо две десетилетия, а мачът на 16 ноември против Унгария добави още една засегнатост с резултат 2:2. България изглеждаше подготвена да завоюва, до момента в който бранителят Алекс Петков не вкара топката в личната си врата седем минути след добавеното време. Точката даде на Унгария всичко належащо, с цел да си обезпечи място за Евро 2024 в Германия “, разяснява Радио „ Свободна Европа “.

„ В митинга преди и по време на мача участваха почитатели на разнообразни футболни тимове и елементарни жители с искане за оставката на Михайлов, който беше вратар и капитан народен тим на България, който се класира четвърти на Мондиал 1994. Над 3000 души се събраха към отцепения периметър на столичния стадион " Васил Левски ", където имаше и хиляди служители на реда “, показва още то.

Източник БТВ Новините

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР