Сблъсъци в парламента на Хонконг за втори път този месец,

...
Сблъсъци в парламента на Хонконг за втори път този месец,
Коментари Харесай

Законопроект за химна предизвика бой в парламента на Хонконг

Сблъсъци в Народното събрание на Хонконг за повторно този месец, откакто продемократичният лагер в града се пробва да блокира противоречив законопроект, който не разрешава огорчение на националния химн, осведоми Агенция Франс Прес.

Боят породи в парламентарна комисия, която преглежда законопроектите. Протестиращи продемократични депутати бяха изкарани от камарата от защитата след пререкания сред политическите сили.

Комисията е без водач от октомври 2019 година, което значи, че нито един законопроект не е стигнал до пленарна зала за гласоподаване, в това число и този проектозакон, който криминализира осмиването или променянето на националния химн.

Продемократичните депутати употребяват процедури за попречване гласуването на нов ръководител на комисията. Но през последните седмици пропекински политици започнаха дейности за преустановяване на патовото състояние.

Днес проправителственият лагер сложи собствен заместител на ръководителя на комисията, въоръжени с външно правно мнение, отбелязвайки, че имат право да прекратят безизходицата. Но продемократичният лагер отвърна, че дейностите са противозаконни, базирайки се на правно мнение на юристите си в Народното събрание.

По време на спречкването един от продемократичните депутати хвърли скъсани страници от книгата с разпоредбите на Народното събрание към съперниците си. Други пък се боричкаха с защитата.

Хаотичните подиуми са следващото доказателство за дълбоката политическа рецесия, погълнала Хонконг.

Милиони хора излязоха по улиците на Хонконг предходната година да стачкуват с искане за народна власт. Демонстрациите в началото започнаха вследствие на противоречив законопроект за изгонване на поданици на Хонконг в континенталната част на Китай. Впоследствие проектозаконът беше отдръпнат. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР