Сблъсъци между иранските сили за сигурност и студенти в един

...
Сблъсъци между иранските сили за сигурност и студенти в един
Коментари Харесай

Независимост, свобода, смърт на Хаменей. Сблъсъци между иранската полиция и студенти в Техеран

Сблъсъци сред иранските сили за сигурност и студенти в един от най-престижните университети в Техеран избухнаха в неделя вечерта. Иранската полиция употребява сълзотворен газ, с цел да потуши продължаващите митинги, които започнаха след гибелта на 22-годишната Махса Амини.

Тя умря, откакто беше задържана, тъй като съгласно религиозната полиция е носила погрешно хиджаба си. Според управляващите в страната гибелта ѝ е настъпила поради сърдечен удар, само че околните на младата жена и очевидци споделиха, че тя е била бита от служителите на реда.

Видеоклипове, оповестени в обществените мрежи в неделя, демонстрираха по какъв начин десетки служители на реда за битка с безредиците обкръжават университета Шариф в Техеран. На един от записите се вижда по какъв начин силите за сигурност употребяват сълзотворен газ, с цел да прогонят студентите от кампуса, а в далечината се чува тон, наподобяващ изстрели.
 Протест на студентите в университета Шариф в Техеран, 25 септември 2022 година
Друго видео демонстрира по какъв начин полицията преследва студенти, блокирани в подземния паркинг на университета. Според информацията десетки от тях са били задържани.

Иранските държавни медии оповестиха за " информация за конфликти " в университета и споделиха, че министърът на науката на страната е посетил мястото, с цел да ревизира обстановката.

В неделя студенти стачкуваха в голям брой университети в Иран. Демонстрации се организираха в няколко града като Техеран, Язд, Керманшах, Санандадж, Шираз и Машхад, а участниците скандираха " самостоятелност, независимост, гибел на [Върховния водач аятолах Али] Хаменей ".

Правозащитната организация Iran Human Rights, основана в Норвегия, заяви, че до момента 133 души са били убити в Иран, в това число повече от 40 души, които са починали при конфликти предходната седмица в Захедан, столицата на югоизточната провинция Систан-Белуджистан.

Масовите митинги, които не престават към този момент трета седмица в Иран, започнаха на 16 септември след погребението на 22-годишната Махса Амини. В десетки градове в страната хората стачкуват против моралната полиция и закона за наложителното носене на хиджаб.

По-рано интернационалната правозащитна организация " Амнести Интернешънъл " сподели, че Иран съзнателно употребява смъртоносна мощ, с цел да потуши митингите. Службата на Върховния комисар на Организация на обединените нации за правата на индивида също заяви, че е доста обезпокоена от насилствената реакция на управляващите, и ги прикани да зачитат правото на кротичък митинг. Оттам също потвърдиха, че иранската полиция употребява бойни патрони против протестиращите. Иран отхвърля информацията.

Властите оповестиха за над 1200 задържани, като по данни на Комитета за отбрана на публицистите (Committee to Protect Journalists) измежду тях има и минимум 29 публицисти. Това са най-големите митинги в Иран от 2019 година насам.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР