Сблъсъци избухнаха в Париж до ресторант на левия бряг на

...
Сблъсъци избухнаха в Париж до ресторант на левия бряг на
Коментари Харесай

Протестиращи атакуваха любимия ресторант на Макрон в Париж

Сблъсъци избухнаха в Париж до ресторант на левия бряг на Сена, желан от френския президент Еманюел Макрон по време на 11-ия ден на национални митинги против пенсионната промяна, заяви Ройтерс в четвъртък.

" Ротондата " (La Rotonde), чиято тента беше подпалена от хвърляни от протестиращите бутилки, е добре известна във Франция с това, че беше хазаин на мощно подложена на критика празнична вечеря за Макрон, откакто той поведе на първия тур на президентските избори през 2017 година

Започналите през януари митинги против увеличението на пенсионната възраст с две години, насочиха гнева на французите против президента, който постоянно е цел на сериозни транспаранти и викания, написа Ройтерс.

" Стачка, обсада, махай се, Макрон! " скандираха протестиращи в западния град Рен. Полицията употребява сълзотворен газ против протестиращите, които хвърляха по тях бомбички и подпалиха контейнери за отпадък.

Ройтерс показва, че като цяло митингите са мирни, макар че насилието, избухнало в периферията на някои френски градове.

Проучванията демонстрират, че огромно болшинство от гласоподавателите са срещу реформирането на пенсионното законодателство и решението на държавното управление да го прокара през Народното събрание без гласоподаване. Но източник, непосредствен до Макрон, сподели, че това не е значимото.

" Ако ролята на президента на републиката е да взема решения съгласно публичното мнение, няма потребност да има избори ", сподели източникът. " Да бъдеш президент значи да правиш избори, които може да са непопулярни в даден миг. "

Синдикални водачи и протестиращи обявиха, че единственият излаз от рецесията е законодателството да бъде анулирано, вид, който държавното управление неведнъж е отхвърляло.

" Няма друго решение с изключение на отдръпване на промяната ", сподели новият водач на твърдолинейния профсъюз CGT Софи Бине при започване на митинга в Париж.

В шествията в четвъртък - 11-ият ден на митинги в цялата страна през последните три месеца, участваха по-малко стачкуващи, само че все пак част от учебните заведения останаха затворени, а полетите в някои провинциални градове бяха понижени, въпреки и не на летищата в Париж, както при предходните стачки.

Ключова дата ще бъде 14 април, когато Конституционният съвет произнесе решението си по законопроекта за пенсиите. Конституционни специалисти споделят, че е малко евентуално съветът да анулира законодателството.

" Мобилизацията ще продължи по един или различен метод... Това е съревнование на дълги дистанции ", сподели Бине от CGT.

Докато Макрон е на държавно посещаване в Китай, един протестиращ държеше транспарант, на който пишеше: " Макрон подайте оставка. Ще ни чуете чак до Китай ".

Източници: Дневник, news.sky.com

 

 

 

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР