Сблъсъци избухнаха снощи за втори път на 5 април между

...
Сблъсъци избухнаха снощи за втори път на 5 април между
Коментари Харесай

Куршуми, побой и ранени: Какво става пред джамията Ал Акса в Йерусалим

Сблъсъци избухнаха нощес за повторно на 5 април сред израелската полиция и палестинците на територията на комплекса на джамията Ал Акса в Йерусалим, оповестиха пред Ройтерс очевидци, единствено часове откакто карцерът и извеждането на над 350 души при полицейска интервенция на територията на комплекса на храма и макар апела на Съединени американски щати за усмиряване на напрежението.

Сблъсъците, които избухнаха по време на свещения за мюсюлманите месец рамазан и в навечерието на еврейския празник Пасха, провокираха замяна на огън сред Израел и въоръжени бойци в Газа, както и опасения от разгръщане на насилието.

За повторно чиновници на израелските органи на реда влязоха в комплекса на мюсюлманския храм и пробваха да изтеглят богомолците, употребявайки зашеметяващи гранати и гумени патрони, споделиха представители на Вакъфа, назначената от Йордания ислямска организация, стопанисваща комплекса на джамията.

Богомолците хвърляли предмети по служителите на реда, споделиха очевидци. Палестинският Червен кръст заяви, че шест души са ранени.

Израелската полиция съобщи, че десетки младежи са внесли камъни и пиротехника в джамията и са се пробвали да се барикадират в нея. Но Вакъфът сподели, че служителите на реда са влезнали по време на молебствия.

Говорител на палестинския президент Махмуд Абас разяснява, че " израелската интервенция в джамията Ал Акса и похищението от израелска страна против богомолци са пестник по неотдавнашните старания на Съединени американски щати за гарантиране на мира и спокойствието по време на рамазана ".

По-малко от 24 часа по-рано израелските органи на реда още веднъж щурмуваха джамията, с цел да изведат от нея по думите им пропагандатори, които се били заключили вътре, откакто напъните това да стане посредством разговор се провалили.

Палестинският Червен кръст съобщи, че при първите за вчерашния ден конфликти са потърпевши 12 палестинци, в това число от гумени патрони и побои. Израелската полиция заяви, че двама нейни чиновници са били ранени при този случай.

Говорителят на Белия дом по въпросите на националната сигурност Джон Кърби изрази безпокойствие от насилието в джамията и съобщи, че е неотложно израелците и палестинците да успокоят напрежението.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР