Сблъсъкът между роми и полицаи в Ботевград е можел да

...
Сблъсъкът между роми и полицаи в Ботевград е можел да
Коментари Харесай

След бунта в Ботевград: Кой е жертвата – ромите или полицаите

Сблъсъкът сред роми и служители на реда в Ботевград е можел да прерасне в още по-мащабно принуждение с доста потърпевши и чиновниците на реда вярно първоначално не са употребявали оръжие и помощни средства. Това разяснява в студиото на „ Тази сутрин” някогашният основен секретар на Министерство на вътрешните работи Николай Радулов.

„ Много е тънка работата, тъй като на пръв взор законът дава право на служителите на реда да употребяват оръжие и помощни средства, когато против тях има навалица, която ги замерва с камъни и се държи нападателно. На фрагментите се виждат деца, доста е евентуално в тълпата да е имало и дами. Законът споделя, че помощни средства не могат да се употребяват против бременни дами и дребни деца. Полицаите са постъпили вярно – юристите и БХК щяха да връхлетят от горната страна им”, уточни той.
Младен Маринов: Полицаите в Ботевград е трябвало да употребяват помощни средства Най-вероятно не са го създали, тъй като служителите на реда у нас не са уверени в последващите дейности от страна на институциите и на обществото, добави той
Радулов означи и че в Ботевград още със случая „ Пелов” е станало ясно, че полицията е прекомерно малко и в даден миг на работа са не повече от 12-13 чиновници. Затова е било извикано подкрепление, което с броя си е респектирало ромите.

Съвсем друга е версията на водача на партия ДРОМ Илия Илиев. Според него „ има убита бременна жена” (твърдение, което се оспорва от МВР), а „ двама или трима служители на реда са си надвишили правомощията” още при започване на случая. След това пък „ 50-60 индивида с прожектори и автомати” влезнали в един от блоковете.
Стефан Балабанов: Ромите лъжат за конфликтите в Ботевград Има почтени хора, които са бити, твърди Илия Илиев от партия „ Дром ”
„ Ако моят комшия си е пуснал музиката в 11 през нощта и се обадя на 112, барети с автомати и маски ли ще дойдат? Полицията би трябвало да свикне, че ромите към този момент не са беззащитни”, разгласи той, като въпреки всичко призна, че не е задоволително да се хвърлят камъни по чиновниците на реда.

Радулов разяснява, че акцията би трябвало да е качествено филмирана с таймкод и от записите ще стане ясно дали е стреляно и, в случай че да, при какви условия.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР