Сблъсъкът между ПП и ГЕРБ и войната за територия между

...
Сблъсъкът между ПП и ГЕРБ и войната за територия между
Коментари Харесай

Само в Lupa.bg: Готви се война за митниците, АПИ и НКЖИ

Сблъсъкът сред Политическа партия и ГЕРБ и войната за територия сред двете партии навлиза в гореща фаза, научи Lupa.bg от свои хора във властта. В основата на ескалацията е генералният въпрос - през чии компании да се усвоят милиардите евро, които България би трябвало да получи по линия на Плана за възобновяване и развиване.

„ В момента върви развой на деинсталация на компаниите на т.нар статукво и замяната им с такива, гравитиращи към кръга Харвард. Това обаче ще докара до рухване на кабинета в най-скоро време ”, предвидиха депутати в коридорите на Народното събрание.

В същото време от Американското посолство ясно посочили, че не желаят да са съдия на тези борби. От „ Козяк ” се интересували единствено България да е в правата линия по стратегическите въпроси като войната в Украйна и закупуването на американско оръжие без възражения. А другояче коя група ще превземе финансовите лостове в страната янките не ги вълнувало. 

Именно това дало кураж на Политическа партия да погледнат по-втренчено към касичката на сътрудниците си в сглобката и към нея.

Преди две-три седмици финансовият министър Асен Василев оповестил нещо като Кръстоносен поход за пълнене на хазната, само че посредством преодоляване на основни браншове и организации, до неотдавна следени от ГЕРБ и Движение за права и свободи.

Това е станало на вечеря в първокласния софийски ресторант „ При орлите ”, помещаващ се на последния етаж в Министерството на превоза с изумителна панорамна панорама.

На срещата е участвал цветът на администрацията от подопечното на Василев ведомство. Според наши източници той бил доста признателен на специалистите, че са задвижили сполучливо Плана за възобновяване и развиване и от Брюксел към този момент са потекли първите траншове, по тази причина решил да почерпи и подтиква служителите. Кой е платил сметката в ресторанта, дали финансовото министерство по линия на тиймбилдинг или самият Василев, не е ясно.

По някое време обаче той станал и дръпнал двучасова пламенна тирада като Наполеон преди борбата при Аустерлиц. В нея хасковският талант оповестил, че поема курс към слагане под надзор и отчетност освен митниците, само че и НКЖИ и АПИ, което изненадало много от висшите служители.

„ Усетиха се, че и там има доста пари и по всякакъв метод се пробват в този момент да махнат компаниите на ГЕРБ, само че това не е толкоз елементарно, тъй като те са мощни ”, разтълкува случилото дългогодишна служителка в НКЖИ.

Партньорите на Политическа партия от Демократична България (ДБ) обаче не желали война тъкмо в този момент преди приемането на законите за промените в службите за сигурност. Според тях борбата в сглобката се е изострила основно поради неистовите апетити на съпредседателя на „ Продължаваме промяната ”. „ Най-големият проблем на Василев бил нарцисизмът му ”, разяснява народен представител от Демократична България.  По думите му

финансист номер едно толкоз се главозамаял от властта, че приемал единствено своето мнение за меродавно. Не се вслушвал в ничии препоръки – даже тези на Кирил Петков, а на Лена Бориславова, която също постоянно давала ум, даже не вдигал телефона. Взимал под внимание единствено думите на довереника си, шефа на Национална агенция за приходите Румен Спецов, и заръките на „ посолството ”.

Междувременно различен проблем, който финансисти, участвали на вечерята с Василев заподозряха, е, че както старите партии, в този момент и новите кроели проекти по какъв начин да пренасочат парите от Плана за възобновяване към лични каси. Но всички били в огромна илюзия, че това може да се случи по изпитаната скица, по която години наред се точеха милиони от оперативните стратегии. „ Не схващат, че шефката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен по този начин е измислила в този момент схемата, че тя да вземе от страните, а не да даде!

Първото заплащане мина, тъй като беше жест на Комисията. Но в този момент оттова към този момент желаят промени и действителни вложения. Затова у нас започнаха да се теглят заем след заем – с цел да се напомпат новите обръчи от компании и колелото да се завърти… Този проект за развиване обаче е единствено легитимация, заслон да се откраднат едни пари, да се прокарат едни планове, само че които няма да се платят от Европа, а от нашия джоб. При всички положения България ще е губещата ”, разясниха хора на „ ти ” с новите европрограми.

Експертите във Финансовото министерство към този момент пресмятат под сурдинка, че в случай че 30% от парите по Плана за развиване се усвоят, ще бъде огромен триумф за страната ни. По всеобщо мнение в бранша и служебните държавни управления на президента Румен Радев имали дан в това, тъй като позволили някои неточности от лакомия, които дискредитирали в допълнение страната ни. Като проводник на тези апетити се спряга икономистът Атанас Пеканов, отговорник по ръководство на европейските средства в двата служебни кабинета на Стефан Янев и в последния на Гълъб Донев. 

 

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР