Сблъсък на популизмите между политическите сили, представени в парламента, ще

...
Сблъсък на популизмите между политическите сили, представени в парламента, ще
Коментари Харесай

С повод партийните субсидии "сблъсък на популизмите" предстои в парламента

Сблъсък на популизмите " сред политическите сили, показани в Народното събрание, ще следим през тази пленарна седмица. Така народен представител от ръководещите разказа идното разискване какъв брой да бъде дотацията за партиите. От една страна ще бъде ГЕРБ с предлагането на водача си Борисов за понижаване на сумата до 1 лев, а от друга - Движение за права и свободи с поддръжка от Българска социалистическа партия, с концепцията за понижаване на Данък добавена стойност за хляба, медикаментите и книгите.

Вкарваме в Народното събрание закон, с който партийната дотация ще стане 1 лев, разгласи предходната седмица министър председателят Бойко Борисов при изненадващото си появяване в Народното събрание. Няколко часа по-късно предлагането му беше придвижено, откакто бе признато от изключително съвещание на бюджетната комисия. Тази седмица то ще се гледа в пленарна зала.

Реакцията на премиера и водач на ГЕРБ пристигна, откакто Слави Трифонов разгласи, че партиите получават по-голяма дотация от полагащата им се. Първият опит дотацията да стане един лев беше след акция на " Шоуто на Слави " през 2017 година Тогава предлагането на ГЕРБ не мина през Народното събрание и партиите, получили над 1% от гласовете на парламентарните избори, трябваше да продължат да получават по 11 лв. на глас.

Депутати плануват, че предлагането за 1 лев за глас няма да мине и в този момент, само че не изключват след съвещания и договаряния сред групите да се стигне до 5-6 лева

ГЕРБ има 95 народни представители, с гласовете на НФСБ и " Воля ", които евентуално ще са " за ", се събират 116 от нужните 121 гласа. Ако 7-ната от " Атака " се причислят, предлагането може да успее, само че до момента не е имало случай всички от болшинството да са в Народното събрание. Другата партия от ръководещите - Вътрешна македонска революционна организация, е за по-ниска, само че не и еднолевова дотация. На сходни позиции е Българска социалистическа партия. В лявата партия взеха решение, че ще вършат диспути за това, какъв брой да е партийната дотация.
Движение за права и свободи се разгласи срещу с аргумента, че ходът е популистки.

Ще се водят договаряния, мисля, че е най-нормално някъде по средата да се срещнем, разяснява народен представител от Вътрешна македонска революционна организация, който не желае да бъде представен, защото партията на Каракачанов към момента няма публично решение. В петък заместник-председателят на Вътрешна македонска революционна организация Искрен Веселинов, сподели, че ще предложат дотацията да е 5 лева

На един популизъм отговаряме с различен, сподели депутатът от Вътрешна македонска революционна организация. Според него ходът на Борисов е отговор на предлагането на Движение за права и свободи и Делян Пеевски да бъде понижен Данък добавена стойност (ДДС) за самун и книги. Към настояването за понижаване на Данък добавена стойност се включи и Българска социалистическа партия. Нереално е в средата на годината да се вършат промени на бюджета, сподели още представителят на Вътрешна македонска революционна организация.

" Предложението партийната дотация да бъде понижена на 1 лева на получен глас и въвеждането на диференцирани ставки за Данък добавена стойност за някои артикули, както и безплатните услуги в детските градини би трябвало да се разискват в пакет ", сподели пред " Нова телевизия " вицепремиерът по икономическата политика Томислав Дончев. " Такъв е характерът на играта - когато правиш нещо, би трябвало да се съобразяваш с това, което е от другата страна (...) Когато някой тласка целия диалог на равнището на популизма, стандартните ограничения не постоянно дават резултат ", сподели Дончев.

Ще стигнем до някаква друга стойност, е мнението и на народен представител от ГЕРБ. Според него свалянето на дотациите и на Данък добавена стойност не трябва да се прави. Той също допусна, че по време на дебатите ще се стигне до 5-6 лева за глас.

Парламентарната група на ГЕРБ ще пази предлагането на премиера Борисов, само че чака с другите политически сили да бъде на открит консенсус за решение за по-висока сума. Това се разбра от изявленията на ръководителя на бюджетната комисия в Народното събрание Менда Стоянова (ГЕРБ) и депутата от " Обединени патриоти " Александър Сиди (ВМРО) в събота пред БНР.

В средите на ръководещите разясняват, че фрапантното намаляването на дотациите, което се прави с смяна на държавния бюджет и ще влезе в действие незабавно, може да е сюжет на Борисов с цел да се оставят дребните опозиционни партии без пари за локалните избори.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР