Сблъсък между Прокуратурата и МВР заради делото за парите за

...
Сблъсък между Прокуратурата и МВР заради делото за парите за
Коментари Харесай

Конфликт между МВР и Прокуратура

Сблъсък сред Прокуратурата и Министерство на вътрешните работи поради делото за парите за автомагистрала „ Хемус ". От Софийска градска прокуратура се оплакаха от напън от страна на ГДБОП. Главният прокурор Иван Гешев разгласи, че се води война против държавното обвиняване. Той заплаши да сезира европейските институции. В отговор вътрешният министър сподели, че Прокуратурата не работи интензивно по следствието и отхвърли шефът на антимафиотите да е заплашвал прокурори.

Скандалът, съгласно обществения антрополог Харалан Александров, е продължение на „ двувластието, в което живеем ".

„ Има два описа, две истории, еднакъв сюжет търпи две радикално противоположни тълкования. Така сме от година и половина ", разяснява Александров. „ Ще се научим сами да се ориентираме сами в истината, тъй като институциите явно не могат да се схванат между тях ", разяснява още той.

Според него обаче това е прелестна среда, в която избуяват частни истини. „ Нашите институции за следващ път демонстрират, че считат да не престават да я карат по този метод - да живеят в тежък спор. Тази обстановка устройва хората с престъпна настройка на мозъка ", съобщи Александров.

„ Този спор е с продължение, сякаш е знаменателен за това, че по този начин чаканата правосъдна промяна, може би, ще се случи много мъчно ", разяснява журналистът Калина Влайкова.

„ Страшно е, че институциите се постанова да си приказват през медиите ", разяснява социологът Алексей Пампоров. „ Допускам, че сътрудниците от ГДБОП имат известни учредения, тъй като е ясно, че би трябвало да има бързо и дейно следствие. Ако има очевидец по такова знаково дело и прокуратурата 4 дни да не може да го разпита, прокурорите да споделят - „ Те ни оказват напън " - това е хлапашка работа е. Вероятно си е изтървал нервите сътрудника от ГДБОП, няма по какъв начин да е ", разяснява Пампоров.

Същевременно през днешния ден депутатите се събират на изключително съвещание, на което би трябвало да бъде гласуван Министерския съвет, отпред с Кирил Петко.

„ Противопоставяне сигурно ще има гневно и това се видя още в първите работни дни на Народното събрание, няма аргументи да чакаме, (е ще е друго ", разяснява Калина Влайкова.

Според нея опълчването ще е на няколко фронта.

„ Първо по линия управляващи-опозиция. ГЕРБ е мощна съпротива, Движение за права и свободи - също ", съобщи Влакова. Второто опълчване, съгласно нея, ще е вътре в границите на ръководещата коалиция.

„ Със сигурност там ще има битка за превъзходство. Там има политически сили с упоритости, политически сили без опит и такива с доста опит. Онези 90%, по които имат единодушие, май по никакъв начин не са 90. По всеки един от тези противоречиви пунктове, които са записани, ще има конфликти. Надявам се да намерят единодушие ", разяснява Влайкова.

Според Харалан Александров има късмет да съглашението да проработи.

„ Реферирането към документа дава късмет да има нещо отвън спора. Оцеляването е огромната тематика и това е тематика на обществото. Ние сме в режим на оцеляване, обстановката не е добра, наследството на служебното държавно управление е отчайващо. Няма никакво подозрение, че България ще е под мощен интернационален напън. Трябва да ги поддържаме задоволително дълго, преди да ги подлагаме на критика ", съобщи Александров.

„ Определено имат късмет да се проявят в посоките, които желаят ", разяснява Пампоров. И добави, че огромна част от политиките би трябвало да влязат в европейската рамка.

„ Големият проблем е какво се случва със опазването на здравето, тъй като там не се договориха. Има 1,3 милиона неосигурени. В тази пандемия това е един голям риск. Другият проблем е просветителната система, която рухна. Тя рухна при кабинета „ Борисов 3 ", тъй като той закъсня с въвеждането на отдалеченото образование ", счита Пампоров.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР