СБАЛК Медика Кор – Русе отчита неприятна статистика на сърдечно

...
СБАЛК Медика Кор – Русе отчита неприятна статистика на сърдечно
Коментари Харесай

Увеличение на сърдечни проблеми по празниците се забелязва в Русе

СБАЛК " Медика Кор " – Русе регистрира неприятна статистика на сърдечно заболели през коледно-новогодишните празници. По неотложност са признати над 20 пациенти с изострен коронарен синдром – инфаркт на миокарда и нестабилна стенокардия. Болшинството са от областите Силистра и Русе, следвани от градовете Търговище, Шумен, Исперих и Ловеч. С помощта на мобилните ЕКГ- апарати и лекарства, с които са оборудвани реанимобилите на екипите на ЦНСМ, е осъществена бърза диагностика и стартирано навреме лекуване на изострен миокарден инфаркт.
Пикът е доближат на Бъдни вечер, когато в болничното заведение са признати 6 пациенти, всички с горепосочената диагноза. Инвазивното лекуване разрешава на болните да бъде осъществена коронарна ангиография, посредством която се откриват стеснените или запушени артерии, хранещи сърдечния мускул.
Най-младият пациент, претърпял инфаркт в празничните дни е на 39 години, а най-възрастният - на 86 години. Всички са нормализирани, поставят се нужните грижи и се следят от експерти.
В края на годината за пръв път в Русенска област е било осъществено ендоваскуларно (без отворена операция) отпушване на подключична артерия и слагане на стент на пациентка със по този начин наречения steal syndrome, или синдром на открадване. Тя постъпва с недоволства от световъртеж и уязвимост в лявата ръка. Изследването демонстрира цялостно задръстване на лявата подключична артерия, даваща кръв на лявата ръка. При работа с тази ръка тялото „ краде” кръв от мозъка през вертебралните артерии. След съответната намеса, естествения кръвоток в мозъчните съдове на болната е възобновен и тя е изписана след 3 дни без недоволства.
За положителното здраве на сърцето инвазивният кардиолог доктор Панайот Панайотов поучава да одобряваме по 200 гр. плодове и/ли зеленчуци на ден. Той предлага да се ограничи приема на готварска сол до 5 гр. Тази доза се съдържа в питателните артикули, които консумираме на ден, без да я прибавяме в допълнение. Рибата би трябвало да участва на трапезата ни 2 пъти седмично, като едната от тях да е мазна – скумрия, сьомга и други Консумацията на алкохол – 30-50 мл. концентрат и 150 мл. вино на ден е целесъобразна, само че без алкохолни маратони по празниците.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР