Съзнателен ли е изкуственият интелект (AI)? Това е един от

...
Съзнателен ли е изкуственият интелект (AI)? Това е един от
Коментари Харесай

„Това е огромен въпрос“: Съзнателен ли е изкуственият интелект

Съзнателен ли е изкуственият разсъдък (AI)? Това е един от въпросите, с които се борят откривателите в региона на ИИ и неврологията. Има доста неща, които не знаем за съзнанието, което прави устрема да го разберем във връзка с AI доста по-сложен.

Преди няколко месеца излезе предпечатен отчет, който има за цел да създаде някои знаци, които биха могли да се употребяват, с цел да се откри дали софтуерът за машинно образование е придобил схващане. Все още няма единна доктрина за съзнанието – нито за това по какъв начин работи, нито за това по какъв начин поражда – тъй че употребяваните знаци се преглеждат като значими маркери за виждане на съзнанието, макар че не са изчерпателни.

Екипът беше формиран от невролози, компютърни учени и философи. Един от употребяваните подходи беше теорията за световното работно пространство, която не е тъкмо доктрина за съзнанието, а повече за това по какъв начин хората и животните могат да мислят и извършват задания, без значение и паралелно, като в това време са обединени в теорията за мозъка.



Има и знаци от други хипотези, като тази за по-върховния ред. Според тази концепция, с цел да има едно създание схващане, то би трябвало да има осъзнаване на мисълта и функционалността. Те също по този начин използваха предсказуема обработка - способността да се отгатва разумно какво ще се случи по-късно (нещо, което беше отчасти демонстрирано от AI), както и други подходи. Екипът прегледа по какъв начин се оправят тези знаци, когато се ползват към актуалните AI.

„ Нашият разбор допуска, че нито една сегашна AI системи не е съзнателна, само че също по този начин допуска, че няма явни механически бариери пред това да се изградят AI системи, които да дават отговор на тези индикатори “, написа екипът в отчета.

Разбирането на съзнателността на AI или най-малко опитът да се открият критериите, които биха могли да открият дали има развито схващане, може даже да ни помогне да разберем какво въобще съставлява съзнанието.



„ Това е голям въпрос “, сподели по-рано съавторът Лиад Мудрик пред IFLScience.

„ Мога единствено да ви кажа, че търсенето е завладяващо. Хората се пробват да опитват с това и се пробват да мислят за това. Както споделих преди, мисля, че една от аргументите плановете, които се пробват да арбитрират в границите на теориите, са толкоз значими, тъй като те също могат да ни приближат до създаването на ясни критерии за това какво е и какво не е умишлено. “

Възможно е съзнанието да е нежелана последица от сложността. Съзнанието при животните се свързва с по-големи качества, тъй че по-способните AI може просто да се окажат в схващане, без да е имало проект да им бъде обещано такова.

Докладът е оповестен като предпечат на.

По темата
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР