Създават културна карта на столичния квартал Люлин, съобщи . Лятно

...
Създават културна карта на столичния квартал Люлин, съобщи . Лятно
Коментари Харесай

Създават културна карта на столичния квартал „Люлин”

Създават културна карта на столичния квартал „ Люлин ”, заяви . Лятно кино, водна кула, монументи и още доста други са част културното завещание на региона. Начело на неофициалната гражданска самодейност е историкът Виктор Топалов.

„ Това е квартал с над 50-годишна история. На хората им е нужна групова еднаквост, нещо което да ги сплотява и което да им дава опция да усещат своята принадлежност. Културните забележителност в квартала ги деля на два вида –такива, които ги е имало и такива, които към момента ги има. Много забавно е, че има две паметни плочи - на огромния артист Борис Годжунов и на огромния планинар - Христо Проданов ”, споделя политологът Светлин Тачев.  

В „ Люлин ” са излагани картини и на международно прочут художник. Голяма част от жителите му постоянно се майтапят, че техният квартала е столицата на София. Една от най-вдъхновяващите начинания на плана „ Историческа работилница – Люлин ”, е да се отдаде респект на Христо Проданов.

„ Той е първият българин, покорил Еверест. Той е живял в „ Люлин ” и затова нашата историческа работилница стартира една доста добра самодейност - да кръстим улица на негово име ”, допълин Тачев.

Проектът „ Историческа работилница – Люлин ” остава отворен за всички, които разполагат с любопитни фотоси и истории за известния столичен квартал.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР