Създаването на Студентско Конструкторско Бюро/СКБ/ Заря“ към лаборатория Аеро-космическа техника

...
Създаването на Студентско Конструкторско Бюро/СКБ/ Заря“ към лаборатория Аеро-космическа техника
Коментари Харесай

Българи представят собствен изкуствен спътник

Създаването на Студентско Конструкторско Бюро/СКБ/ „ Заря “ към лаборатория „ Аеро-космическа техника и технологии “ на катедра „ Въздушен превоз “ в Техническия университет, ще бъде оповестено на тържествена гала през днешния ден.


На церемонията ученици на Студентското Конструкторско Бюро/СКБ/ ще показват личен неестествен сателит.

Събитието ще се организира в напълно ремонтираните кабинети 10-503А и 10-503Б, блок 10, на ТУ-София и ще бъде намерено от доцент доктор Владимир Сербезов – началник на катедра „ Въздушен превоз “ към ТУ-София.

Ще бъде показан тестов пример на неестествен сателит на Земята, създаден в СКБ „ Заря “, който се възнамерява да бъде изпратен на околоземна орбита през 2026 година. Той е направен от студента Захари Златков в границите на магистърската му дипломна работа под научното управление на ас. доктор Недислав Веселинов. Целта на спътника е да потвърди, че куполи, построени благодарение на полимерни композитни материали с армировка от карбонова тъкан могат да послужат за построяването на обитаеми и индустриални пространства на повърхността на Луната или на други небесни тела от Слънчевата система. Това е още един значителен принос към развиването на галактическите технологии в България.

Ремонтът и оборудването на СКБ „ Заря “, както и планът за основаването на спътника, са финансирани от български частни компании от високотехнологичния бранш - сътрудници на катедрата. Главен спонсор е българският авиационен производител „ Ники Ротор Авиейшън “ в лицето на Николай Николов и Миглена Николова, които покриха разноските по цялостния ремонт на пространствата и оборудването им с компютърна техника. Техният двуместен автожир е приет за най-красивият в света на влиятелни изложби от последните години. Дооборудването на залите е със сериозната спонсорска поддръжка от Телелинк- България в лицето на Иво Русев, Експериментално Конструкторско Бюро „ Фотоника “, показано от Недислав Веселинов и други /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР