Създаването на малък Шенген между съседни държави, или по-конкретно премахване

...
Създаването на малък Шенген между съседни държави, или по-конкретно премахване
Коментари Харесай

Експерти: Категорично трябва да направим Балкански Шенген

Създаването на дребен Шенген сред прилежащи страни, или по-конкретно унищожаване на контрола по сухопътните граници сред България, Румъния и Гърция. Около тази концепция се сплотиха представители на трите страни. Европейската комисия не се нае с коментар по отношение на предлагането за основаването на по този начин наречения Балкански Шенген.

" При рейсовете казусът не е толкоз огромен колкото при камионите, които чакат с денонощия. Биха се решили въпросите в посока Румъния и Гърция. Влизането в Шенген отстранява тази граница и изчакването. При тежкотоварните превозвачи казусът е доста сериозен. Преките разноски за съответните превозвачи по тези посоки възлизат на 200 млн. евро ", коментира в " България заран " изпълнителният шеф на Камарата на превозвачите Димитър Димитров.

Той посочи, че има безапелационен отлив на водачи, които желаят да работят по тези посоки - поради висенето по границите и всички опасности. Биват принуждавани да нарушават разпоредбите за придвижване, с цел да спазят строгите условия на компаниите.

" Присъединяването на Гърция към тази концепция е извънредно значимо. Тази самодейност на трите страни е напън за цялостното ни присъединение към Шенген. Стига сме питали този и оня. Отговаряме на всички критерии. Нищо няма да стане, в случай че продължава да питаме и нямаме ясна и безапелационна позиция. Ще влезем, когато към този момент няма никакъв смисъл и бизнесът е унищожен. Тежко е ситуацията на всички транспортни компании в България. Питахме, към този момент би трябвало да действаме ", безапелационен е Димитров.

Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев заяви за Bulgaria ON AIR, че с цел да имаме повече вложения, би трябвало да имаме по-добра съгласуваност, а частичният Шенген не взема решение генерално този въпрос, само че си коства да се работи в тази посока. 

" Новото е присъединението на Гърция към концепцията. Най-много чужденци посещават България от Румъния, на второ място са гърците. По сходен метод стоят нещата с българските жители, които са пътували в чужбина. Румъния е вторият ни търговски сътрудник, Гърция е четвъртият. Сумарно е близо 1/4 от стокообмена ", изясни той.

" Очевидно Австрия не е на вярната страна. Всички други страни одобряват България и Румъния. Единствено една партия в Австрия, с цел да се докара пред своите гласоподаватели. Австрия ни стопира не тъй като не сме изпълнили условията, а тъй като Шенген не работи добре. Нека Австрия да се огради и не се занимава с нас ", сподели още Велев.  

Председателят на АИКБ акцентира, че опашките по границите оскъпяват транспортите и стоките в магазините ни. " От това, че ние не сме в Шенген, ние имаме по-високи цени на продуктите. Трябва да проявим по-голяма неотстъпчивост. Това наведено състояние и циврене явно не оказват помощ ", на мнение е Велев.

Николай Рашков от Съюза на интернационалните превозвачи в Брюксел на собствен ред разяснява, че като комерсиална организация ще поддържат всяко решението, което може да облекчи преноса. 

" В най-пиковите моменти на " Калотина " опашката надвиши 13 км. Ще подкрепим всяка мярка, която да улесни стокообмена. Ключовият въпрос е по кое време ще станем пълновръстен член на Шенген. България и Румъния са подготвени да бъдат пълноправни членове на Шенген. Инициативата на тези три страни е основна. Европейска комисия несъмнено би трябвало да даде мнение ", уточни гостът..

Рашков добави, че в случай че стане факт Балкански Шенген, то огромен трафик от преноса ни през Сърбия ще се насочи през Румъния, което ще облекчи стокообмена. За всички е ясно равнището на популисткия детайл в изявленията на Австрия, означи още той.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР