Създаването на фонд за стимулиране на целогодишни полети от и

...
Създаването на фонд за стимулиране на целогодишни полети от и
Коментари Харесай

Общините от област Бургас се обединяват в сдружение за Летището

Създаването на фонд за стимулиране на целогодишни полети от и до Летище Бургас ще бъде финансиранот 13-те общини в Бургаска област, които се сплотяват в съдружие с нестопанска цел.

Това стана ясно от извършената в Община Бургас среща с присъединяване на кметове и ръководители на общински препоръки от района. На нея участва и изпълнителният шеф на „ Фрапорт Туинстар Еърпорт “ АД Франк Кванте, както и представители на компанията.

Решението за основаването на сдружението ще бъде взето от общинските препоръки на 13-те общини до края на март, а учредителното заседание е планувано за април.

Докладна бележка за основаване на фонда и правилник към този момент са изпратени от Община Поморие.

Проведени са и диалози с кметовете на Ямбол, Сливен и Стара Загора за присъединението им към новосъздаващата се организация.

Инициатори на срещата бяха кметовете на Бургас и Поморие - Димитър Николов и Иван Алексиев. По предложение на Алексиев, договарянията с самолетните компании ще се водят от общините взаимно с „ Фрапорт “.

Вноската на общините в сдружението ще е съгласно броя на записаните по непрекъснат адрес поданици. Алгоритъмът на присъединяване, препоръчан от кмета на Поморие, е вноската на черноморските общини да бъде 2 лв. на гражданин, а на останалите общини по 0,50 стотинки на гражданин. Средствата ще бъдат взети от туристически налог, който по закон следва да се използва за действия, свързани с развиване на туризма и по този метод няма да се ощетяват общинските бюджети.

Финансовото присъединяване на „ Фрапорт “ във фонда ще бъде 200 000 лв. годишно. Предстоят диалози с министерствата на туризма и превоза, както и известията за присъединяване и на страната в сдружението и фонда.

Средствата ще бъдат употребявани за дофинансиране на полети отвън дейния летен сезон. Осигуряването на ежедневни постоянни линии /два пъти дневно/ Бургас – София, София- Бургас, както и за полети Бургас- Истанбул, Истанбул- Бургас е разисквано с българската самолетна компания „ Гъливеър “. Предстоят и срещи с турските авиолинии по тематиката, защото това ще даде опция за директни връзки с целия свят.

Освен удължаването на сезона, целогодишната транспортна съгласуваност ще способства за развиването на Югоизточния район и ще е от изгода за всички учещи и работещи в чужбина, както и за всички, които развиват бизнес отвън България.

Кметът на Бургас напомни, че тематиката за целогодишните полети е получила безапелационната поддръжка на последното съвещание на Националното съдружие на общините в България.

Създаването на новия фонд ще сплоти напъните освен на черноморските общини, само че и на всички други общини в района, както и ще подсигурява ангажираността на концесионера посредством финансовото му присъединяване, както и на страната като страна по концесионния контракт.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР