Създаването на Европейски валутен фонд, по подобие на Международния валутен

...
Създаването на Европейски валутен фонд, по подобие на Международния валутен
Коментари Харесай

Брюксел иска Европейски валутен фонд

Създаването на Европейски валутен фонд, по сходство на Международния валутен фонд, е едно от основните претенции на Европейската комисия, показани през вчерашния ден за цялостна смяна на институциите и функционалностите на еврозоната.

Централната концепция е Европейският стабилизационен механизъм да бъде трансфорат във валутен фонд с по-широка роля, включваща опцията той да бъде кредитор в краен случай при банкови рецесии. Планът, като философия, среща поддръжка от всички страни, а Берлин е един от най-горещите му последователи. Германия е страната, която е внесла най-голяма част от средствата, които сега се ръководи от Европейския стабилизационен механизъм и които ще преминат под шапката на ЕМФ. Към момента те са към 500 милиарда евро.

Идеята на Европейска комисия обаче е решенията в него да се взимат с болшинство - Жан-Клод Юнкер твърди, че това ще направи институцията по-демократична, а по време на рецесия решенията ще могат да се взимат по-бързо. Досега всички решения изискваха цялостно единогласие. И е доста евентуално държавните управления, и изключително Германия, да се недоволни от концепцията да се откажат от опцията да постановат несъгласие.

Сред останалите хрумвания е основаването на служба министър на стопанската система и финансите на еврозоната , концепцията, която се разисква от много време.

Мерките са ориентирани към укрепването на еврозоната, само че и също към окуражаване на страните от Европейски Съюз, които към момента не са се включили към нея. В момента, всички страни-членки на Блока имат обвързване да влязат във валутния съюз, с изключение на Дания и Англия.

След Brexit еврозоната ще съставлява 85% от стопанската система на Европейски Съюз и 76% от популацията, което повдига терзания дали аутсайдърите няма да станат " втора класа жители " без глас, разяснява The Guardian.С последните оферти, в случай че бъдат признати, страни като Полша, Унгария и България ще могат да аплайват за техническа помощ на стойност 300 милиона евро, които да им оказват помощ да извършат нужните промени преди приемането на еврото.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР