Създаването на чипове е сложна работа. Самите производители на полупроводници

...
Създаването на чипове е сложна работа. Самите производители на полупроводници
Коментари Харесай

САЩ имат план да "задушат" китайските производители на чипове

Създаването на чипове е комплицирана работа. Самите производители на полупроводници като Intel, Samsung и TSMC разчитат на принадлежности, основани от голям брой компании, които са надалеч от известните имена. Оборудването, продавано от Applied Materials, Tokyo Electron, ASML, KLA и Lam Research, е незаменимо при производството на микроскопичните изчислителни машини, които зареждат цифровата стопанска система. Скъсяването на доставките, идващо след години на несъгласия сред Съединени американски щати и Китай по отношение на контрола върху технологиите, накара държавните управления по света да осъзнаят по-добре стратегическото значение на производството на чипове. Значението на комплекта, употребен за изработката на чипове, към този момент също се отбелязва.

Такива принадлежности се оправят със комплицираните процеси на надраскване на милиарди електрически вериги в силициева пластина. Тези вериги транспортират електрони, с цел да създадат изчисленията, които демонстрират тази публикация на екрана, да начертаят маршрута ви през града или да разрешат на вашия пръстов отпечатък да отключи телефона ви. Те би трябвало да са съвършени. KLA прави принадлежности за премерване, които всъщност са електронни микроскопи, сканиращи всяка част от готовия чип автоматизирано за недостатъци и неточности. Някои принадлежности на Lam Research са предопределени за гравиране на модели в силициевата пластина посредством изстрелване на лъчи от обособени атоми към нейната повърхнина. Applied Materials прави машини, които могат да отделят пластове от материали с дебелина от едвам няколко атома.

Усилията на китайското държавно управление да развие огромна и напреднала полупроводникова промишленост в страната, употребявайки тези умопомрачителни технологии, доведоха до бърза смяна в източника на приходите за компаниите, които го правеха през последните пет години. През 2014 година петте съществени производители на принадлежности продадоха съоръжение на стойност 3.3 милиарда $, 10% от международния пазар, на Китай. Днес страната е техният максимален пазар със забележителен марж, съставлявайки една четвърт от международните доходи. От 23 милиарда $ продажби за Applied Materials, най-големият производител на съоръжение, през последната фискална година 7.5 милиарда $ идват от Китай. Страната обезпечава над една трета от приходите на Lam Research от 14.6 милиарда $ - най-големият дял от всеки огромен производител на принадлежности (въпреки че компанията отбелязва, че част от китайските продажби се правят за мултинационални компании, които оперират там).

Избягване на новата взаимозависимост

Тази нова взаимозависимост сътвори политически и търговски проблеми, изключително за триото американски производители на принадлежности: Applied Materials, KLA и Lam Research. Китайското държавно управление хвърли стотици милиарди долари по локални производители на чипове. Тъй като всеки член на американското трио е водещ в друга стъпка от процеса, неизбежният извод е, че най-модерната технология на Съединени американски щати подкрепя икономическите цели на Китай. Във Вашингтон има мощно двупартийно съглашение, че това е недопустимо.

Американското държавно управление от дълго време търси решения на този неуместен проблем. През декември 2020 година то сложи SMIC, водещ производител на чипове в Китай, в черен лист за експорт. Всяка американска компания, която желае да продава артикули на SMIC, трябваше да кандидатства за лиценз. Но инструментите не престават да доближават до китайската компания, частично тъй като Съединени американски щати действаха сами. Вместо това великодушните дотации на китайското държавно управление започнаха да намират своя път към неамерикански съперници. Applied Materials отбелязва, че това може да помогне на други компании, защото на процедура изключването им от Китай " може да докара до загубата на софтуерно водачество по отношение на нашите интернационалните съперници ".

Проблемът става все по-обострен. SEMI, световната организация за търговия с полупроводникови принадлежности, разгласи на 12 април, че международните доходи в промишлеността от Китай са нарастнали с 58% през 2021 година до 29.6 милиарда $, затвърждавайки мястото на страната като най-големия пазар в света. Политическият напън се ускорява. През март двама републикански законодатели писаха на Министерството на търговията с искане за стягане на контрола върху износа на технологията за чипове, която отива в Китай, като по-специално загатнаха оборудването за произвеждане на чипове.

Апетитът на КитайАпетитът на Китай за принадлежности за произвеждане на чипове също предизвиква търговски компликации за некитайските производители на чипове, лишавайки ги от съоръжение и оттова от потенциала за произвеждане на чипове. На 14 април C. C. Уей, шефът на TSMC, сподели, че тайванската компания е срещнала непредвиден " проблем с доставката на принадлежности ", който заплашва способността? да създава задоволително чипове. Въпреки че той не упрекна Китай, осведомени в промишлеността споделят, че това е евентуалната причина. TSMC предизвести Apple и Qualcomm, два от най-големите си клиенти, че може да не успее да отговори на търсенето им през 2023 и 2024 година, съгласно два самостоятелни източника.

През последните четири месеца американските производители на принадлежности започнаха да работят с държавното управление посредством Akin Gump, компания от юристи и лобисти, основана във Вашингтон, окръг Колумбия, с цел да намерят метод за заобикаляне на казуса. Производителите на принадлежности образуваха " Коалиция на производителите на полупроводниково съоръжение " в края на предходната година, с цел да реализиран тази цел, употребявайки Akin Gump да ги съставлява. Адвокатите изследват продуктите на Applied Materials, Lam Research и KLA в опит да разпознават работещ надзор на износа, при който по-усъвършенствани елементи от оборудването, които не се употребяват за авангардно произвеждане, към момента могат да се продават в Китай, до момента в който по-модерните принадлежности биха били неразрешени. Това ще разреши на производителите на принадлежности да запазят част от китайските си доходи.

Усилията да се разбере къде да се тегли чертата не престават. Akin Gump лобира измежду членовете на кабинета и законодателните водачи от името на обединението и е в настоящи полемики както с администрацията на Джо Байдън, по този начин и с членовете на Конгреса. " Планът се управлява от администрацията на Байдън ", се споделя в изказване на обединението от 25 април.

Предложението зависи от това да се убедят съдружниците на Съединени американски щати - по-специално Япония и Нидерландия, дом на Tokyo Electron и АSML - да наложат същия надзор върху износа на своите производители на принадлежности. Шансовете за това се усилиха след нападението на Русия против Украйна. Длъжностни лица по целия свят постоянно групово се пробват да схванат резултата, който американските забрани за търговия с Русия ще имат върху техните страни. Това сътвори канали, посредством които може да се реализира комплицираната задача да се изключи Китай от съвременно произвеждане на чипове, надалеч по-сложна задача от ограничението на продажбите на нефт или оръжия.

Планът към момента може да се провали. Китай надали ще го одобри умерено. Ястребите във Вашингтон може да упорстват за по-строги ограничавания. Определянето на това какво съоръжение може да продължи да се изнася за Китай може да се окаже прекомерно мъчно. Но в случай че проработи, китайските производители на чипове ще се нуждаят от десетилетия, с цел да настигнат Запада - и Съединени американски щати ще могат да изпълнят задачите си да подтиснат развиването на китайските полупроводници, като в същото време нанесат минимална щета на личната си промишленост.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР