Създаване на поне 20 Cisco академии в средни училища в

...
Създаване на поне 20 Cisco академии в средни училища в
Коментари Харесай

БСК и БАМА ще обучат безплатно 70 преподаватели по програмата Cisco мрежова академия

Създаване на най-малко 20 Cisco академии в междинни учебни заведения в цялата страна и образование на 70 преподаватели по ИКТ по програмата “Cisco мрежова академия “ планува нова самодейност на Българската асоциация на мрежовите академии (БАМА) в партньорство с Българската стопанска камара (БСК). 40 от преподавателите ще преминат курса IT Essentials, а останалите 30 – курса CCNA R&S.

„ От всяко учебно заведение се чака да предложи по двама преподаватели за образование по IT Essentials и един-двама за CCNA R&S. При предпочитание и с позволение на шефа един учител може да премине и двете образования “, изясняват уредниците.

Проектът ще помогне на учебни заведения в райони, в които не се предлага образование по програмата „ Cisco мрежова академия “, като Видин, Монтана, Враца, Плевен, Силистра, Разград, Шумен, Стара Загора, Ямбол, Смолян, Благоевград, Хасково и други, да дават на своите възпитаници едно модерно и извънредно професионално създадено образование. В най-големите градове, с изключение на в София, съвсем не се предлага в учебните заведения такова образование – да вземем за пример в Пловдив единствено в едно учебно заведение има Сиско академия, а във Варна и Бургас няма нито едно учебно заведение.

Проектът е отдаден на идеята за прилагане на реформаторски и настоящи стратегии в българските учебни заведения, чиито ученици ще са готови за многочислените задания, които цифровата стопанска система слага пред обществото ни, на експерти, конкурентоспособни на своите сътрудници в обединена Европа, на фрагменти, които след довеждане докрай на образованието си, ще намерят подобаваща професионална реализация.

Едно от условията е курсистите да владеят британски език на равнище четене с схващане, защото целият образователен материал, настоящите и финалите проби са на британски език. Консултациите с инструктора ще се организират на български език, допълват от БАМА, която е главен координатор на всички Cisco академии и заинтригувани лица и организации в България.

Обучението

ще се организира онлайн, като всеки участник в плана ще получи достъп до материалите с потребителско име и ключова дума. Ще бъдат провеждани и онлайн съвещания, а в края на всеки курс се планува двудневно присъствено образование с инструктор. Обучението ще се организира в границите на образователната 2018/2019 година, а подготвените преподаватели ще могат да стартират да предават знанията си на възпитаници в техните учебни заведения през образователната 2019/2020 година

БСК, в чиято Cisco академия ще се организира образованието на преподавателите, е утвърдена да дава образование на педагогичен експерти. За всяко образование ще бъдат предоставени по 2 заема.

Финансови условия

Средствата за образованието се дават от Cisco Systems, само че всяко учебно заведение би трябвало да поеме командировъчните разноски за двата дни присъствено образование на своите представители. Средната цена на обучаем в Cisco академиите в страната за курса CCNA e 1200 лева, разясняват уредниците.

За курса по IT Essentials не е належащо учебните заведения да закупуват съоръжение за практическите занятия, за които могат да се употребяват остарели компютри, изясняват от БАМА. За практическите занятия в границите на курса по CCNA R&S може да се употребява симулаторът на на практика устройства Packet Tracer, който се дава гратис от Cisco Systems. При интерес и финансова опция учебните заведения могат да закупят действително съоръжение с 80% отстъпка от цената, като крайната цена с отстъпката възлиза на към $5000.

Какво включват двата курса?

Курсът “IT Essentials - Основи на осведомителните технологии “ се състои от общ обзор на осведомителните технологии, встъпление в мрежите, компютърна поддръжка, сигурност при работа с компютри, асемблиране на компютри, инсталиране и деинсталиране на друг програмен продукт, в това число операционни системи, локализиране на проблеми и отстраняването им. Продължителността на курса от един модул е 70 часа. Обучаващите се получават документ за приключен курс. IT Essentials приготвя и за придобиване на индустриалния документ CompTIA A+, приет в целия свят.

Обучението по другия курс - CCNA Routing and Switching (Cisco Certified Network Associate), или статут “Сертифициран от Cisco помощник за работа с мрежи”, включва 4 модула, които се покриват за интервал от 6 до 9 месеца с дълготрайност 280 образователни часа. Курсистите получават задълбочени знания по теоретичните основи на мрежите и мрежовите устройства, както и на практика умения за работа с тях. Научават по какъв начин да конфигурират и конфигурират маршрутизатори и комутатори в местни и по-големи мрежи, да откриват и отстраняват проблеми, да усъвършенстват мрежите и да се грижат за сигурността и отбраната от офанзиви. След края на последния от четирите модула курсистите се явяват на тест върху целия материал и, в случай че го устоят сполучливо, те са готови да се явят на изпит за интернационален индустриално годен документ. Издържалите от първия път финалния тест на четвърти модул с триумф над 75% получават 62% отстъпка за явяването на изпита за интернационалния документ.
Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР