Създаване на нова Комисията по конституционни въпроси, от която да

...
Създаване на нова Комисията по конституционни въпроси, от която да
Коментари Харесай

Пеевски излиза от комисия, ГЕРБ, ПП/ДБ и ДПС сближават визии за Конституцията

Създаване на нова Комисията по конституционни въпроси, от която да излязат знакови политически лица като Делян Пеевски, срещу който се оповестиха остро от ПП/ДБ. Това е главният консенсус, който е бил реализиран на срещата сред трите политически сили, обединили се към концепцията за смяна на Конституцията - ГЕРБ/СДС, ПП/ДБ и Движение за права и свободи. Тя продължи към час, като в нея взеха присъединяване водачите и на трите партии Бойко Борисов, Кирил Петков, Христо Иванов, Атанас Атанасов и Мустафа Карадайъ, придружавани от движимости по тематиката депутати.

" Според нас ще се случат измененията. Това, което се разбрахме, е да се отстрани чистото партийно начало, с цел да спрат разногласията кой, къде и по какъв начин взе участие. Защото Конституцията е по-голяма от всяка една партия. Ще се излъчат единствено тесни специалисти, а политиците, водачите на партиите, ще разясняват процеса от тяхната позиция. (...) Аз върша крачка обратно в името на България и на Конституцията, тъй като измененията са неотложни. Крачката я вършат всички - както не взе участие господин Иванов, и той няма да излъчи знакови лица, ГЕРБ също ", сподели Делян Пеевски.

Ще има и работна група, в границите на която да се разискват другите хрумвания, с цел да може да има по-бърз прогрес по измененията в Конституцията и правосъдната промяна, заяви от своя страна Мустафа Карадайъ. Ще се направи разбор и на това, какво може да се промени и в други аспекти на Конституцията, отвън частта със правосъдната система.

Освен това - имало цялостно единодушие да се лишават пълномощията на основния прокурор, като отпада концепцията на ПП/ДБ, подкрепена и от Движение за права и свободи, да се отстрани въобще фигурата на обвинител номер едно.

" По-скоро няма да я отстраняваме, защото има конституционно решение, което пречи да бъде отстранена, по-скоро ще ограничим пълномощията на основния прокурор, с цел да няма към този момент исторически сходни събития, които имахме в предишното ", отговори на въпрос на News.bg Пеевски.

Представителите на ГЕРБ, отпред с Бойко Борисов, финтираха чакащите медии и се отдръпнаха без коментар, към този момент.

Такъв обаче даде съпредседателят на " Демократична България " Христо Иванов.

" Позитивното от тази среща са две неща. Първо, че има висока степен на единодушие по едрите цели на правосъдната промяна в нейния парламентарен аспект. И трите политически сили показаха единодушие, че посоката е да ограничим безконтролността на основния прокурор, да преформатираме Висш съдебен съвет според интернационалните стандарти и рекомендацията на Венецианската комисия, да обсъдим хрумвания за преформатиране на института на служебния кабинет, да въведем опция за самостоятелна конституционна тъжба ", изброи консенсусните точки Иванов.

По въпроса с измененията, касаещи служебното държавно управление - има единодушие сред партиите Конституцията да се промени по този начин, че когато постоянно държавно управление бъде свалено или подаде оставка, Народното събрание да продължи да работи по времето на ръководството на служебния кабинет, изясни малко повече в конкретика за диалозите Иванов.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР