Създаване на нова Европейска агенция в енергетиката обсъдиха на неформално

...
Създаване на нова Европейска агенция в енергетиката обсъдиха на неформално
Коментари Харесай

ЕК обмисля да създаде нова енергийна агенция

Създаване на нова Европейска организация в енергетиката разискаха на неофициално съвещание отрасловите министри в София. В новата конструкция ще влязат всички държавни регулатори на страните от Европейски Съюз. Това съобщи на конференция след извършения съвет министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

„ Получихме изясненост за позициите на държавите-членки във връзка с директивите за енергийната успеваемост и за възобновимите енергийни източници”, означи Петкова, представена от БГНЕС.

Според нея днешната полемика е била извънредно ползотворна предвид на бъдещото развиване на европейското законодателство. Петкова означи още, че ограниченията ще бъдат показани за полемики в Европейския парламент.

" Българското председателство работи по значими тематики, свързани с визията на Европейска комисия за чиста сила. Сред тях са енергийната успеваемост и измененията в директивата за възобновимите енергийни източници ", означи от своя страна еврокомисарят по климат и енергетика Мигел Ариас Канете.

„ През последните години разноските за ВЕИ спаднаха внезапно, откакто се намали цената на разноските за батерии. Сега е моментът да работим за по-амбициозни цели предвид на цялостната политика за чиста енергия”, счита еврокомисарят.

Според Канете българското председателство има нелеката задача да откри компромис сред позициите на Европейската комисия и Парламента. „ Това ще изисква доста работа, само че съм уверен, че ще реализираме задачите по време на председателството”.

Еврокомисарят означи, че са разискали ролята на бъдещата европейска организация, която ще сплотява всички енергийни регулатори в Европейски Съюз. Канете счита, че в случай че се реализира единодушие по обсъжданите в София тематики, „ ще бъде необикновен триумф на председателството”.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР