Създаване на механизъм, по който да се определя размерът на

...
Създаване на механизъм, по който да се определя размерът на
Коментари Харесай

Минималната работна заплата върви към определяне по схема 

Създаване на механизъм, по който да се дефинира размерът на минималната работна заплата, тъй че нейният размер да бъде не по-малко от 50% от междинната за предходните 12 месеца. Това одобриха на първо четене през днешния ден депутатите в Народното събрание. " За " промяната гласоподаваха цели 175 народни представители. 

Партията, която предложи плана е Българска социалистическа партия. Според тях има европейска инструкция по тематиката, която указва какво би трябвало да се прави. Освен това било неотложно да се изготви нов механизъм, поради високата инфлация и ниските приходи. Напълно предстоящо - лидерката Корнелия Нинова отдели половината си тирада на рецензии към служебния кабинет, който не пожела да внесе нов план на бюджет, а реши да желае удължение на действието на тазгодишния. 

Ако в последна сметка планът на Българска социалистическа партия за минимална работна заплата мине и на второ четене, то от началото на януари тя ще скочи със 140 лева, при настоящо равнище от 710 лева Според Георги Гьоков от Българска социалистическа партия, в случай че в този момент не се направи, то следващата година трябвало да се вдигне с 300 лева. 

Интересна се оказа позицията на ГЕРБ, които, по думите на Деница Сачева, поддържат концепцията като " политически сигнал ", само че пък и предизвестиха за опасности. 

" Трябва ясно да си даваме сметка какви са финансовите благоприятни условия на страната, тъй като увеличението на минималната работна заплата с 10 лева коства 50 милиона лв. на държавния бюджет. Трябва да имаме поради и дали увеличението на минималната работна заплата с такава огромна стъпка, с която оферират сътрудниците от Българска социалистическа партия, няма да докара до увеличение на сивата стопанска система. "

" Продължаваме промяната " са съгласни с плана на Българска социалистическа партия и даже го надграждат, като ще предложат нарастването на МРЗ да стана автоматизирано на всеки шест месеца. 

" Периодът е значим, тъй като в интервал на инфлация, колкото е по-близо до крайния период, до момента в който се взима това решение, толкоз по-актуализирана е тази заплата. В момента нашите сметки предпоставят, че това ще бъде към 860 лева ", разгласи Кирил Петков. 
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР