Създаване на мегаагенция, която да управлява регистрите, сред които са

...
Създаване на мегаагенция, която да управлява регистрите, сред които са
Коментари Харесай

Нова мегаагенция събира Търговския и Имотния регистър, кадастъра, БУЛСТАТ и ГРАО

Създаване на мегаагенция, която да ръководи регистрите, измежду които са Имотният и Търговският. Това плануват ръководещите, като към този момент има консенсус кой ще застане отпред, оповестява БНР.

Коалиционните сътрудници са се разбрали новата организация да оглави вицепремиерът по дейно ръководство Калина Константинова.

Идеята е била обсъждана на препоръки на лидерско равнище, а законопроектът по учредяването ѝ към този момент е импортиран в Народното събрание.

В бъдещата Държавна организация по вписванията влизат Имотният и Търговският указател, кадастърът, БУЛСТАТ, регистрите на особените залози и на имуществените връзки на съпрузите, а също и ГРАО. И сега те са в ресора на Константинова като вицепремиер.

В законопроекта е записано, че ръководителят ще се дефинира с решение на Министерския съвет и ще има 5-годишен мандат.

Най-голяма опозиция е имало от страна на Агенцията по вписвания, която в този момент е към Министерството на правораздаването, както и от Агенцията по геодезия и картография, която в този момент е на послушание на Министерството на районната развиване и благоустройството.

" Демократична България " са отстъпили пред " Продължаваме промяната " отпред на новата мегаагенция да застане министърът на електронното ръководство.

Източник от ръководещата коалиция твърди, че окрупняването на масивите от данни ще докара до по-лесна връзка. Целта е в края на годината да проработи апликация за смарт телефон, която да направи услуги като заплащане на налози, издаване на удостоверение за съдимост и даже за възобновяване на шофьорска брошура, налични онлайн.

Отделно, на 10 юни на експертен юридически съвет ще се разиска концепцията за уедряване на общини и ограничение на мандатите на кметовете . От " Продължаваме промяната " оферират те да имат право единствено на два мандата и това да бъде записано в Закона за локалното самоуправление.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР