„Създаваме работна група, с която ще търсим най-добрите решения за

...
„Създаваме работна група, с която ще търсим най-добрите решения за
Коментари Харесай

Иванов: Работна група ще търси най-добрите решения за взаимодействие: търговски вериги-производители

„ Създаваме работна група, с която ще търсим най-хубавите решения за взаимоотношение сред комерсиалните вериги и производителите. Това е национално виновното държание. В нея ще бъдат поканени за присъединяване представители на бизнеса от разнообразни браншове, огромните хранителни вериги, Министерство на стопанската система и промишлеността, Комисия за защита на конкуренцията и други държавни институции. Тя ще се управлява от заместник-министърa на земеделието Момчил Неков “. Това съобщи министърът на земеделието доктор Иван Иванов по време на среща с браншовите организации- растениевъдство, отглеждане на животни, храни и комерсиалните вериги. Той изясни, че главен фокус в активността на групата ще са обзор на нормативната уредба и оферти за промени.

Аграрният министър уточни, че чака в къси периоди - до няколко седмици, да имаме съответни хрумвания за законодателни промени, които да защитят ползите както на производителите, по този начин и на комерсиалните вериги. Той разяснява, че най-важно е да се намерят най-хубавите работещи решения. По думите му обикновено и оправдано е страната да спомогне за намиране на салдото.

„ Държавата ще извършва своята регулаторна роля, спазвайки българското и европейското законодателство “, акцентира министърът. Д-р Иванов разяснява, че е значимо да създадем непоклатимост и да защитим българските консуматори. Той добави още, че цените на главните артикули са нарастнали, което се отразява и на покупателната дарба на хората. През втората половина от годината ще бъдат отпуснати обилни средства за подкрепяне на фермерите, надяваме се, че това ще е в поддръжка на производителите и тяхната стока ще доближава по-лесно до потребителите, посочи агроминистърът.

„ Министерството на земеделието дава отговор за качеството на храните и вършим надзор по цялата верига “, разяснява заместник-министър Момчил Неков. Според него е нужно да се усилят родните артикули на щандовете на веригите, което да става посредством пазарни механизми и добави, че значима цел е да възстановим българския усет и да го върнем на масата на потребителите. Той напомни, че в новата Обща селскостопанска политика държавното съфинансиране ще е 60%, като ще следим средствата да стигнат по най-правилният метод до фермерите.

В рамките на полемиката представителите на сектора сложиха въпроса за понижаване на Данък добавена стойност на храните, което съгласно тях е нужна мярка в този миг. Министър Иванов подчертава, че той и министерството поддържат концепцията, като мнение ни ще е това да важи за всички артикули, а освен за избрани артикули. Той осведоми, че по тази причина ще се упорства и при подготовката на актуализацията на бюджета, което се чака да стане през месец май и добави, че по информация на Министерство на финансите към този момент се вършат разбори в тази посока.

Тема на полемиката бяха и доставките на газ. Представителите на бизнеса показаха, че за тях е доста значимо да имат сигурност и прогнозируемост и молиха Министерството на земеделието да пази техния интерес в тази поска. Министърът осведоми, че доставките на газ ще бъдат ритмични и страната взема всички нужни ограничения, с цел да подсигурява това.

Бизнесът сложи някои въпроси по отношение на комерсиалните взаимоотношения сред производителите и веригите. Част от тематиките, на които съгласно тях би трябвало да се обърне внимание са надценката на стоките, поощряване на достъпа на дребните фермерите до веригите и подписване на контракти за осъществяване на продукция, което ще насърчи производството.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР