Създава се от днес Център за спешна медицинска помощ по

...
Създава се от днес Център за спешна медицинска помощ по
Коментари Харесай

Кабинетът създаде Център за спешна помощ по въздуха

Създава се от през днешния ден Център за незабавна здравна помощ по въздуха, а от 15 май ще бъде назначен и личният състав към него.

Това разгласи на брифинг в Министерския съвет служебният министър на опазването на здравето Асен Меджидиев.

„ Близо 60 души ще бъде личният състав в Центъра за незабавна здравна помощ по въздуха. Той ще включва пет оперативни бази “, посочи той, представен от Българска телеграфна агенция. 

Петте оперативни бази ще са разпределени в София, Пловдив, Варна, Долна Митрополия и Ямбол. 

„ Бях на посещаване с делегация от Министерството на здравеопазването през миналата седмица в Италия, във компания „ Леонардо “ (която би трябвало да достави хеликоптерите-бел.ред.). Исках персонално да проследя осъществяването на контракта ни, който подписахме преди месец с компанията, за закупуване на шест хеликоптера. Използвах случая да посетя и италианския народен център за незабавна здравна помощ, с цел да видя тяхната организация каква е. Ще взаимстваме много неща, защото този център работи повече от 15 години. Успях да посетя и техни хангари, да видя оборудването, пространствата за дежурните медици и водачи. Бях и в обучителния център, като взех стратегиите за образование на медици и водачи “, описа министърът. 

От тази седмица са почнали и прегледите на медиците, които ще дежурят в петте оперативни центъра, а от понеделник другата седмица ще стартира и тяхното образование. До момента има 106 претенденти медицински експерти за незабавната помощ по въздух. 

Меджидиев се надявал хеликоптерните площадки да са готови до края на юли, когато се очаквало страната към този момент да разполага с два хеликоптера с задгранични водачи. 

Софтуерната стратегия за работа на новосъздадения център, който ще има координационни функционалности, е предоставена на „ Информационно обслужване “. Финансовите средства за действието му са обезпечени от страната и следва да бъде решено и оповестено кой ще го управлява, сподели още министърът. 
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР