Създава се независим разследващ орган за за противодействие на корупцията

...
Създава се независим разследващ орган за за противодействие на корупцията
Коментари Харесай

Служебният кабинет предлага край на инхаус поръчките и създаване на нов антикорупционен орган

Създава се самостоятелен проверяващ орган за за противопоставяне на корупцията измежду лицата, заемащи висши обществени длъжности. Това реши държавното управление на днешното си съвещание. Общо три значими законопроекта одобри кабинетът, свързани с отпушване на втория транш от Плана за възобновяване и резистентност.

Първият планува въвеждането на по този начин наречената наложителна правосъдна медиация, посредством която имотните разногласия и делбите се изваждат от съдилищата. С смяна в Закона за публичните поръчки се не разрешава на компаниите по инхаус да преотдават действия на подизпълнители. основава се и проверяваща комисия на корупцията по високите етажи на властта. Вижте и детайлностите.

В началото на днешното държавно съвещание служебният министър председател изясни какъв брой е значимо да се одобри Законът за противопоставяне на корупцията измежду лицата, заемащи висши обществени длъжности.

" Независимият проверяващ орган за противопоставяне на корупцията е мощната имунна система на страната против порочните практики, които позволяват облагодетелстването на малко на брой за сметка на цялото общество ", съобщи служебният министър-председател Гълъб Донев.



Служебният министър на правораздаването Крум Зарков изясни, че проверяващият орган ще има петима членове, които на ротационен принцип ще го управляват.

" Предвиждаме гаранции, тъй че този орган да не бъде използван нито като бухалка, нито като чадър. с цел да се случи това предлагаме той да бъде конституиран като се намесят разнообразни органи, които да излъчат членове в тази комисия. Това са Народно събрание, само че също президента, както и върховите съдилища. Предвиждаме самостоятелност и на проверяващите вътре в органа, тъй че да не може да се оказва влияние върху тяхната работа. Искаме да излезем от порочния кръг на кавги към тези органи по отношение на техните ръководители, по тази причина предлагаме той да се ръководи на ротационен принцип ", изясни Зарков.



С промени в Закона за публичните поръчки, кабинетът постави завършек на опцията за кражба на обществени средства при инхаус процедурите.

" Инхаус поръчките се трансфораха в емблема за източване на държавни средства. В предложенията за промени в закона за публичните поръчки се не разрешава на изпълнителя да превъзлага поръчката, като планува глоба при положение на нарушение на възбраната ", сподели още министър председателят Гълъб Донев.

Според финансовия министър с измененията в закона се почиства инхаус процедурата.

" Вече няма да може комерсиално сдружение, което ползва инхаус процедури, да превъзложи на компании, които не могат да се явят и да завоюват социална поръчка по реда, по който това следва да се случва - транспарантно и обществено ", сподели служебният министър на финансите Росица Велкова.

В началото на днешното държавно съвещание министър председателят регистрира, че единствено за 2 дни към неговите министри е имало 70 депутатски питания, като рекордьор в отговорите е бил районният министър и прикани депутатите със същите темпове да стартират да творят закони.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР